Pris og nyutgivelse

P.O. Enquist. Foto: Ulla Montan

P.O. Enquist pris deles ut for første gang i Norge i kveld. Samtidig gir Gyldendal ut "Legionærene" i ny utgave.

P. O. Enquists pris deles ut for første gang på norsk jord. Det er danske Caroline Albertine Minor som mottar årets pris, og det skjer på Litteraturhuset i Oslo i kveld.

Samtidig gis Legionærene ut i ny utgave i anledning bokens femtiårsjubileum.

«På vei ut i Europa»

P. O. Enquists pris ble innstiftet av forfatteren Per Olov Enquists forleggere på hans 70-årsdag i 2004. Statuttene sier at prisen skal gå til «en yngre forfatter på vei ut i Europa». Blant tidligere prisvinnere finner vi Trude Marstein og Lars Petter Sveen.

Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Jón Kalman Stefánsson og Dorthe Nors har også mottatt prisen.

Juryen består av P. O. Enquists forleggere i svenske Norstedts, danske Rosinante og Gyldendal Norsk Forlag, i tillegg til Enquist selv.

Dokumentarisk stil

Kommer i ny utgave: Legionærene

Samme dag som prisutdelingen, markerer Gyldendal at det er 50 år siden Enquists Legionærene kom ut, og lanserer boken med nyskrevet forord av forfatter og journalist Åsne Seierstad. Boken ble belønnet med Nordisk råds litteraturpris i 1969. Legionærene er en dokumentarisk roman om en gruppe på 146 baltere som i 1946 ble utlevert fra Sverige til Sovjetunionen.

Per Olov Enquist fylte 84 år i år, og regnes som en av Sveriges fremste forfattere. Han debuterte i 1961 med romanen Kristallögat. Enquist er kjent for en dokumentarisk stil, der historiske dokumenter, intervjuer og brev inngår som en del av fortellingen.

Også nominert til Nordisk råd

Caroline Albertine Minor. Foto: Lærke Posselt/Nordisk samarbeid

Han har vunnet en rekke priser. I tilegg til Nordisk råds litteraturpris i 1969, har han to ganger mottatt Augustprisen. Første gang i 1999 for Livlegens besøk (om Johann Friedrich Struensee, også kjent fra filmen En kongelig affære) og andre gang for selvbiografien Et annet liv i 2008.

Prisvinneren Caroline Albertine Minor (født 1988) er også blant de nominerte til Nordisk Råds litteraturpris for 2018 for novellesamlngen Velsignelser. Hun debuterte i 2013 med romanen Pura Vida. Minor får prisen på Litteraturhuset i Oslo i kveld klokken 18.