Presser sjangergrensene

- Dette er både en kriminalroman, en kjærlighetshistorie og en dannelsesroman, sier Ingebjørg Berg Holm om sin nye bok.

Hun debuterte med Stjerner over, mørke under for tre år siden, og boken fikk en veldig fin mottagelse. Roman nummer to har vært ventet, og nå er den altså klar. Med den fortsetter Berg Holm sitt prosjekt: Å sprenge sjangergrensene.

Forfatter: Ingebjørg Berg Holm

Aktuell med: Barføtt over isen, Vigmostad og Bjørke

En roman om fire forbrytelser i 1876, men vår tid er det bare to av dem som er lovbrudd. Lensmann Thomas Tinnvik vil i løpet av romanen stå for et av dem, og romanen følger ham i planleggingen av og forberedelsene til et mord.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg ville fortsette prosjektet mitt, og presse hardere mot sjangergrensene. Dette er både en kriminalroman, en kjærlighetshistorie, en dannelsesroman.

Tre favoritter:

Herman Melville: Moby Dick. En ufattelig dyp og mangesidig fortelling, som også er en crazy bananas eventyrroman.

John Steinbeck: Øst for eden. Ingenting er bare trist eller bare morsomt hos Steinbeck. Alle menneskene hans er skildret med dyp empati. Selv  en av litteraturens ondeste kvinner, den sjelelig forkrøplede Cathy Ames gjør forfatteren et forsøk på å forstå.

Laura Ingalls: Laura og Mary-bøkene. Bøker som preget min barndom, og som jeg leser for egne barn nå. Bøkene forklarer enkelt og medrivende hvordan man gjorde ting i gamle dag, slik bygget man hus, slik murte man pipe, slik laget man gyngestol av vidje. Men det beste med bøkene er skildringen av forholdet mellom den uregjerlige datteren og hennes halvville pappa.

Uslipt diamant: 

Magnus Holm: Verdens største tall. Dette er en barnebok om verdens største tall, Googolplex. Boka, som er vakkert illustrert av Runar Markhus, er poetisk og undrende. Forfatteren er min storebror, så jeg er kanskje ikke helt objektiv. Men den er gysla god!

Sist leste bok:

William Landay: Til Jakobs forsvar. Denne har fått så gode anmeldelser og skulle være en intens thriller med psykologisk innsikt. Jeg syntes hovedpersonen oppførte seg veldig lite troverdig, fant grunnpremisset med «mordergenet» platt og usannsynlig, trodde ikke på noen av karakterene og så den «overraskende slutten» mange kapitler i forkant. En ganske konvensjonell trhiller.

Hvordan jobber du?

Først et synopsis, deretter skriving som vrir og vender på synopsiset og til slutt grundig research. Denne gangen ble det en ekstra utmattende skriveperiode. Prosjektet mitt er ganske drøyt, og jeg og redaktørene mine knadde og herjet med boka veldig lenge før den satt.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Hellboy, i tegneseriene av Mike Mignola. Han er en demon nazistene og Rasputin påkalte fra helvetet, men ble oppdratt av de snille og ble derfor en grei kar. Jeg tror det kunne ha blitt en morsom date.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jeg synes det burde bli Tor Åge Bringsværd, som har fornyet norsk litteratur på så mange måter.

Hvis du var kulturminister for en dag?

Da ville jeg reversert den fryktelige beslutningen om å frata forfattere styringen over utdelingen av egne stipendmidler.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg bruker Facebook aktivt i research ,for jeg har en utrolig kunnskapsrik digital vennekrets. På Instagram deler jeg bilder av hattene jeg lager, bare for gøy. Brukt med måte er SoMe kjempegøy.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Therese G. Eides Intet nytt fra hjemmefronten, (http://hjemmefront.blogspot.no/), en fantastisk tegnet blogg om livet til ei venninne av meg som litt plutselig fikk ganske mange barn.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Vanskelig valg! Men jeg har alltid tenkt at jeg burde prøve fjellklatring, så jeg slår til på den.

 

(Foto: Helge Skodvin/Vigmostad & Bjørke)