Marta Breen ny sakprosasjef

Marta Breen overtar lederansvaret i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

På NFFs årsmøte i helgen ble tidligere nestleder Marta Breen valgt til ny styreleder i foreningen. Breen overtar etter Jørgen Lorentzen, som har ledet NFF de siste seks årene.

 

Marta Breen (f. 1976) har vært journalist i en rekke medier og har gitt ut flere bøker, den siste Født feminist, på Gyldendal i år. Hun er den andre kvinnelige lederen i foreningens 36-årige historie, og den første siden Idunn Heldal Haugen holdt roret fra 1988 TIL 1990.

– Hva blir de viktigste oppgavene for NFF fremover?

– Alle oppgavene er like viktige, sier Marta Breen til BOK365. – Men vi jobber blant annet videre for å få momsfritak på e-bøker og med å øke sakprosaens andel av offentlige stipend. Det eksisterer bare tre statlige arbeidsstipend for sakprosaforfattere, mens for de skjønnlitterære er det 43. Vi ønsker ikke å redusere de skjønnlitterære stipendene, men å øke sakprosastipend uavhengig av det. Vi vil rett og slett ha friske penger,

Vi har også mangedoblet frilansstipendiene i foreningen. De siste årene har det vært en voldsom vekst i antallet kommunikasjonsrådgivere, som gir et talerør inn i offentligheten for dem som kan betale for det. Da er det desto viktigere å gi plass til helt frie stemmer, som frie forfattere og frilansere, sier Breen.

 

Norsk sakprosafestival

I oktober ble Norges første sakprosafestival arrangert i Oslo. 25. oktober i år blir det en ny festival. Marta Breen brenner for at Norsk sakprosafestival skal bli en tradisjon.

– Jeg gleder meg til festivalen i oktober. Jeg er spesielt opptatt av sakprosaformidling. Og at den også kan foregå utenfor de lukkede miljøene, sier Breen.

I forrige uke skrev BOK365 at Norsk forfattersentrum, som pr. nå bare har skjønnlitterære forfattere som medlemmer, også vil åpne for medlemskap for enkelte sakprosaforfattere. Hva synes den påtroppende styreleder om det?

– NFF har et sterkt ønske om at Norsk forfattersentrum også skal åpne for sakprosaforfattere. Vi har jobbet lenge for det. Jeg forstår at det er gode sjanser for at styret i Forfattersentrum vil fremme dette forslaget nå, og er selvsagt spent på hva som blir resultatet av årsmøtet deres neste helg.

 

Marta Breen får med seg professor Tore Slaatta som ny nestleder i styret i NFF. Foreningen teller ca 5400 medlemmer.

(Forfatterfoto: Morten Brun)