Pondusprisen til Kjersti Synneva Moen

Kjersti Synneva Moen stakk av med pondusprisen. Foto: Adrian Nielsen.

Pondusprisen 2023 går til Kjersti Synneva Moen fo boken "Grip den føkkings dagen".

Kjersti Synneva Moen (27) er årets vinner av Pondusprisen for boken Grip den føkkings dagen – en tegneserieroman om Amalie som flytter fra hjembygda for å gå på kunstlinja på videregående skole.

– Dette hadde jeg ikke sett for meg i mine villeste drømmer, sier Moen.

Moen har høstet strålende kritikker for debutboken. Pondusjuryen, bestående av Pondus-skaper Frode Øverli, Pondus-redaktør Lasse Espe og forlegger Håkon Strand, kaller den «strålende og helstøpt».

– Betyr mye

– Det betyr utrolig mye å få en pris fra folk som jeg ser opp til, den anerkjennelsen det innebærer, sier Kjersti Synneva Moen.

Boken utga hun på Aschehoug, etter at hun som ble redaktøren hennes der plukket opp tegningene hennes på Instagram.

– På Insagram hadde jeg laget noen små tegneseriesnutter. Hun sendte meg en melding og spurte om jeg ville ta en kaffe, og det var bra. Hun gjorde at jeg turte å skrive et lengre prosjekt – til å tørre å prøve på en bok. Terskelen med å sende inn kan føles stor og skummel ellers.

– Jeg har alltid vært veldig glad i tegneserier. Å kunne tegne og fortelle sammen har alltid vært en ulidelig stor fascinasjon for meg, sier Moen, som har jobbet som illustratør i noen år og har hatt lyst til å utforske mediet.

– Det er en kunstform som aldri slutter å overraske meg, også som leser.

Prisen er på 150.000 kroner. Pengene sier hun går til å jobbe med hennes neste bok-prosjekter.

– Ikke selvbiografisk

Kjersti Synneva Moen er fra Selbu, og flyttet selv hjemmefra for å gå på musikklinja på Ole Vig Videregående i Stjørdal. Hun beskriver Grip den føkkings dagen som personlig, men ikke selvbiografisk.

– Selv om jeg bruker skissebok selv, slik jeg har latt hovedpersonen arve, ler hun og forteller at mange har kommentert den ytre likheten mellom henne og bokens Amalie.

– Den handler om å flytte på hybel, slik jeg også gjorde. Men jeg hadde det veldig gøy, i motsetning til Amalie, som føler på ensomheten. Ting kunne like gjerne gått galt. Det er en alder der du er voksen nok til å bo alene, men likevel må ringe hjem for å spørre om vaskeprogram.

Hun beskriver det å lage boken som «en vanvittig stor læringsprosess».

– Jeg hadde aldri jobbet med en så lang tegneserie før, og måtte lære meg mange store strukturer. Med én gang den hadde gått i trykken, tenkte jeg at dette måtte jeg gjøre igjen – så jeg kunne bruke denne lærdommen. Nå jobber jeg med et nytt bokprosjekt, og prispengene gjør at jeg kan bruke mer tid på det. Jeg knar på historien nå, og går alt etter planen kommer ny bok til neste år.

Aukrust første kjærlighet

Debutboken kom ut til overstrømmende kritikker på forsommeren.

– Jeg hadde bedragersyndrom da boka skulle i trykken, men perioden fra jeg sendte den fra meg til den kom fysisk tilbake fra trykkeriet var lang nok til at jeg kunne anerkjenne for meg selv at: «Jeg klarte det! Jeg lagde fader meg en bok på 215 sider». Da føltes det enklere. Det var utrolig stort for meg da anmeldelsene kom.

Mens noen anmeldere har fokusert på at Grip den føkkings dagen er en morsom og sjarmerende fortelling, har andre beskrevet den som en alvorlig tegneserie om ensomhet og usikkerhet.

Kjersti Synneva Moen er glad for at hun hadde andre kvinnelige serieskapere å la seg inspirere av, men trekker frem Kjell Aukrust som den første som et av sine største tegneidoler, selv om han ikke var tegneserieskaper.

– Han var kanskje min første store kjærlighet i det mediet likevel. Med de kortere historiene som i blant annet «Tre små venner». Det var første gang jeg så tekst og tegning i samspill; underfundig morsomt, samtidig som det ligger melankoli i det han lager hånd i hånd.

Det tok hun inn i sin egen bokdebut. Det har ført til at noen anmeldere har fokusert på at «Grip den føkkings dagen» er en morsom og sjarmerende fortelling, mens andre har beskrevet den som en alvorlig tegneserie om ensomhet og usikkerhet, ifølge pressemeldingen fra Strand forlag:

– Jeg synes det er sånn livet er, ting kan være megadritt, trist, rart og morsomt på samme tid. Derfor tenker jeg at det gjerne kan være opp til leseren om man synes boken er trist eller morsom, kanskje man leser den ulikt ut fra hvor man selv er i livet?

Her kan du lese vårt intervju med forfatteren.

Juryen for Pondusprisen 2023 har bestått av Pondus-skaper Frode Øverli, Pondus-redaktør Lasse Espe og forlegger Håkon Strand. I jury-begrunnelsen skriver de:

«Grip den føkkings dagen er en sår og morsom tegneserie om å flytte hjemmefra og få livet i trynet. Gjennom 215 underholdende sider tegner Kjersti Synneva Moen i en uttrykksfull og levende strek fram en helstøpt fortelling som, i motsetning til inspirasjonssitatene hovedpersonene gjør narr av, ikke tar noen snarveier»