Årets poesifestival i Ulvik

  Olav H. Hauge-senteret i Ulvik (foto: Destination Hardanger Fjord AS)

  LYRISK: Om få uker, 9-11. september, arrangeres det atter poesifestival i Ulvik.

  Poesifestivalen utmerker seg ved å sette lyrikken i sentrum med Olav H. Hauge sin dikting som utgangspunkt.  Festivalen byr på et lyrisk mangefold og tar pulsen på samtidspoesien. I tillegg til profilerte norske og nordiske poeter gjester også kjente og kjære sanglyrikere festivalen. 

  Årets festivaltema er fri. Poesien er fri og kan bryte grenser. Selve ordet poesi er knyttet til det å skape noe nytt. Hva er drivkraften i det poetiske?  

  Blant de mange høydepunktene, nevner vi at Einar Økland besøker festivalen i år. Hele det rikholdige programmet kan du lese her: Poesifestivalen 2022.

  Vi må også koste på oss et dikt av hovedpersonen selv til søndagen. Snart tretti år etter sin bortgang er Olav H. Hauge (1908-1994) fortsatt blant våre mest leste og bestselgende lyrikere.

  Olav Hauge i båtenEi beine

  «Dugnad» er kåret til Norges nasjonalord. Men dugnad må ikke ha med idrettslag, musikkorps, eller borettslaget å gjøre. Det kan også handle om å gjøre én annen noe godt, en tjeneste – eller «ei beine» som det heter i Ulvik.
  Sjelden er dette grunnleggende norske, kanskje utfordret av oljeformuen, formulert så ordknapt og usentimentalt som i dette diktet av Olav H. Hauge.

   

  GJER EIN ANNAN MANN EI BEINE

  Han kom or fjellet, skulde heim,
  fekk føring ifrå Osa
  ut til Øyvindstò.
  Og han var raust
  og baud betal.

  Men Osamannen
  var ikkje fal.
  Eg vil betala;
  eg kan ikkje nå deg
  med ei beine att.
  Så gjer ein annan mann
  ei beine då,
  sa Osamannen,
  og skauv ifrå.

   

  Olav H. Hauge, Seint rodnar skog i djuvet (Noregs Boklag/Samlaget, 1956).
  Foto: Olav H. Hauge-senteret