Poesiåret 2016

Helge Torvund
Helge Torvund

Lyrisk: Vi lister bestselgende dikt – og noen til, fra året som gikk.

Kun tre nye diktsamlinger hevdet seg i fjor på lyrikkens årlige bestselgerliste. Alle tre av etablerte forfattere: Gro Dahle, Jon Fosse og Helge Torvund.

All ære til arbeidet med diktantologier og utvalg av «samlede dikt», men vi må til sjetteplass for å finne første nyskrevne samling; Gro Dahles nydelige og sorgmuntre Søster (Cappelen Damm). Jon Fosse lette i fjor hjemme: Poesiar. Etter Henrik Wergeland (Samlaget). Samlingen er ikke blant de mest tilgjengelige, litt overraskende solgte den likevel nest mest av de nyskrevne. På tredjeplass finner vi åndfulle Helge Torvund med Alt brenner (Aschehoug) – allerede i fjerde opplag. Det skulle ikke forundre om denne samlingen dukker opp på salgslistene også i år.

Bestselger 2016: Gro Dahle

 

 

 

 

 

 

Eiendomsmarkedets poesi

Noen vil kanskje etterlyse kunstner og litteraturviter Eirik Willyson som er listet på fjerde plass med Meglers marked (Kolofon, 2016).  Intet galt om boka som sådan, men det er vanskelig å forstå hva boka har på poesilisten å gjøre. Meglers marked er en samling basert på tekster fra boligannonsene i det hete norske eiendomsmarkedet. Her finner du «fete» epigrammer som: – Det eneste som kommer mellom deg og solen, er fuglene som flyr høyt og luftig forbi. Eller hva med denne: – Førsteinntrykket tilsier at dette kjøkkenet er et naturlig tilholdssted for dagens første måltid. Fantastisk utsiktsforhold fra alle oppholdsrom hvor man kan nyte solens siste åndedrag.

Atter til lyrikken

Antologiene skaper og bredder interesse for lyrikk. Mestselgende Ellen Wisløff har fått fortjent ros for å fokusere på nye og unge stemmer i sitt utvalg. Hans Olav Brenner gjorde en formidabel «kulturkanon» før begrepet var påtenkt. NRKs sommerserie kulminerte i kåringen av Norges beste dikt og skapte stor lyrikkinteresse. Antagelig kan vi medregne Olav H. Hauges andreplass på årslisten til programserien. Hauge fikk naturlig nok stor eksponering i Brenners brede sammenfatning av norsk lyrikk.

Ulv, ulv?

Samtidig som vi gleder oss over bestselgerne må det være lov å rope et lite varsko. Kjedene med sine høye kvadratmeterkostnader velger bort nyskrevne lyrikksamlinger, i alle fall fra unge og relativt ukjente forfattere. Dette er en urovekkende utvikling – i strid med intensjonene som ligger bak bokbransjens mange subsidier og fritak. Kalenderpiken bør være aktsom for ikke å sage grenen hun sitter på.

De savnede

Alle som er interessert i nyere norsk lyrikk leser med glede nettavisen Humbaba. Kritiker Sindre Ekrheim har – uten å ville rangere – kåret årets sju diktsamlinger. Av disse er det kun Helge Torvunds Alt Brenner som er å gjenfinne blant bestselgerne.

De andre Ekrheim har valgt ut er Wunderkammer av Nils Christian Moe Repstad (Flamme), Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal (Kolon), Nytte og utførte gjerninger av Tone Hødnebø (Kolon) og Den kvite vegen. Stemningar frå Salbu av Kjartan Hatløy (Oktober).

I tillegg framhever han to av fjorårets debutanter; Ingrid Nielsen med Hemmelig, men aldri som en tyv (Gyldendal) og sist, men ikke minst: Um sakne springe blome av Cathrine Blaavinge Bjørnevog (Samlaget).

For egen regning legger vi til to: Ruth Lillegravens Sigd (Tiden), og nok en debutant, Ingvild Lothe med Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt (Kolon).

Så er det bare å glede seg til hva året har å bringe.

 

 

Topp 15 Lyrikk, 2016 (alle utgivelsesår)
Lyrikk

1Ren poesi: Del 2Ellen WisløffAller2016
2

Olav H. Hauges vakraste dikt
Olav H. Hauge
Samlaget
2014
3

Dikt og forbannet løgn
Hans Olav Brenner
Spartacus
2016
4

Meglers marked
Eirik Willyson
Kolofon
2016
5

Samlede dikt: Inger Hagerup
Inger Hagerup
Aschehoug
2007
6

Søster
Gro Dahle
Cappelen Damm
2016
7

Yahya Hassan
Yahya Hassan/P. Carmona-Alvarez
Cappelen Damm
2014
8

50-kubikks hjerte
Trygve Skaug
Fashion Moves Literature
2015
9

Poesiar. Etter Henrik Wergeland
Jon Fosse
Samlaget
2016
10

Samla dikt
Helge Stangnes
Nordkalott
2015
11

Kjærlighetsdikt og -sitater
Nina Woxholtt
Kagge
2016
12

Dikt og fanteri
Magne Larsen
Vigmostad&Bjørke
2015
13

Alt brenner
Helge Torvund
Aschehoug
2016
14

Samlede dikt: Kolbein Falkeid
Kolbein Falkeid
Cappelen Damm
2003
15

Sus i skogen
Hans Børli
Aschehoug
2015
Foto: Helge Torvund: Morten Brun