Petrona til Jørn Lier Horst

«Outstanding and thrilling»: Jørn Lier Horst sikret seg britiske Petrona Award, for beste nordiske krim – for annen gang.

– Det er stort å vinne en slik pris, men det er vel så gledelig å registrere at hele fire nordmenn var nominert. Det sier noe om posisjonen til norsk krimlitteratur i England, sier Jørn Lier Horst

I går sikret han seg britiske Petrona Award, for beste nordiske krim oversatt til engelsk. Det var The Katharina Code (Katharina-koden), oversatt av Anne Bruce og utgitt på Michael Joseph, som innbragte ham prisen.

Det er andre gang Horst sikrer seg en Petrona. Han vant også i 2016 for en annen bok i Witing-serien: The Caveman (Hulemannen) – som den gang ble oversatt av Anne Bruce og utgitt på Sandstone Press.

«Outstanding and thrilling»

The Katharina Code sikret seg årets pris i konkurranse med 38 forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

«From the code’s intriguing introduction in the novel’s opening pages to the duel of wits at its end, Jørn Lier Horst has crafted an outstanding and thrilling police procedural. The judges were particularly impressed with how the author takes established tropes – the ‘cold case’, the longstanding suspect, the dogged nature of policework – and combines them in ways that are innovative and fresh.»

Prisen ble utdelt under den internasjonale krimfestivalen i Bristol.

Stort nordisk fokus

TV-serien Wisting har ifølge Kampanje hatt 256.000 seere per episode de første tre ukene. Det gjør den til tidenes mest sette dramasatsing og enkeltserie på Viaplay. Wisting-serien sendes i alle de nordiske landene, og går på lufta i Tyskland til høsten. Med gårsdagens pris håper Horst på økt sjansen for at serien også selges til Storbritannia:

– Interessen for nordisk film og litteratur er stor og både Forbrytelsen og Broen har vist at det går an. I tillegg har vi med filmstjernen Carrie-Anne Moss og mye av dialogen i Wisting-serien foregår på engelsk, sier Jørn Lier Horst.

Gjev nominasjon

Fredag ble det også klar at Lier Horst er nominert til ytterligere enn internasjonal pris for Katharina-koden, en pris ingen nordmann har vunnet tidligere.

– International Dagger Awards er en pris som utgis av Crimewriter Association i Storbritannia og er deres svar på Riverton-prisen. Den går til årets beste kriminalroman oversatt til engelsk og er en av de største utmerkelsene en krimforfatter kan få. Det er stort å bli nominert, sier Horst.

Til høsten kommer det en ny bok i serien om William Wisting, men allerede i juli er Lier Horst og Thomas Enger klare med oppfølgeren til Nullpunkt, som denne uka topper bestselgerlistene for pocketbøker. Oppfølgeren får tittelen Røykteppe og er allerede solgt til 14 land.