Påskeopprør mot krim

Forfatteren Kåre Orvall vender tommelen ned for krimlitteraturen. (foto: NTB)

Lyrisk: Det koker i lyrikk-Norge etter nedsettende uttalelse fra krimforfatter Tom Egeland. Kåre Orvall svarer Egeland med nyskrevet dikt.

 «Jeg vil heller overnatte på en mørk borg med 100 krimforfattere enn i et hus med ti lyrikere», slik desavuerte styremedlem i Stordalen-dominerte Capitana Forlag, forfatteren Tom Egeland, landets lyrikere i Klassekampen dagen før påske. Uttalelsen har opprørt mange lyrikere, og Egelands forfatterkollega, Kåre Orvall har derfor tatt initiativ til en bred mønstring mot krimlitteraturen.

Vil krimlitteraturen til livs

– Vi er mange lyrikere som er mektig lei av å bli trampet på og skyggesatt, ikke bare i forlagenes redaksjoner, men også av bokhandelkjedene, fastslår Kåre Orvall. Poeten er skuffet over at Egeland, som i mange år har sittet i Forfatterforeningens styre, velger akkurat påsken til å harselere over poesien – litteraturens kanskje viktigste bærebjelke og fundament. – Påskehøytiden – den stille uka – er blitt okkupert av romanesk eskapisme, billig skjønnlitteratur som i ubluhet blir massemarkedsført av både kringkasting og riksaviser, stønner en oppgitt Kåre Orvall. – Man kan ikke gå inn i en bokhandel før påske, uten å bli møtt av – og forsøkt pådyttet – paller med glorete krim. Dette i kontrast til lesere som jakter vårens populære dikt, vi må lete oss fram til de mørkeste avkroker ved lagerrommet lengst bak i butikken!

Kan undergrave bokbransjen

Den prisbelønte Rykkja-dikteren, kanskje mest kjent for sine gjendiktninger av klassikere som Parin d’Aulaire og Tomas Tranströmer, tror holdningene som Egeland gjør seg til talsmann for, kan bidra til å undergrave gunstige rammebetingelser for bokbransjen som helhet: – Forlag og bokhandel er innrømmet svært gode økonomiske fordeler av Stortinget, momsfritak og unntak fra konkurranseloven er kun to. Årsaken til at vi er innvilget særordningene er ikke et ønske fra politikerne om å bidra med subsidier for at folk skal studere hvordan man best kan ta livet av hverandre på utspekulert vis, polemiserer opprørsgeneralen. Klassekampens gjennomgang av vårens krimbøker viste 108 drap, de fleste med skytevåpen, men to med øks.

Slår tilbake med humor

Kåre Orvall har brukt påskeuka til å samle underskrifter, tekster og bidrag fra en rekke av landets ledende lyrikere. Orvall avviser at lyrikerne mangler humoristisk sans:

– Nei, humor mangler vi ikke, men vi synes det er pussig å bli trukket inn i dette som en slags kontrast til harmløse krimforfattere.

Og det er nettopp med humor lyrikere har bestemt seg for å slå tilbake. Ti lyrikere vil publisere et nyskrevet kriminelt dikt hver av de neste ti ukene. Det første, ført i pennen av Kåre Orvall selv, blir påskedagens lyriske.

 

Tom-E trusler

 

Hva skal vi kjempe med,

Hva er vårt våpen?

Er det syntaks eller enderim

som blir den siste dråpen?

 

Livredde øyne i natten

hvem skal deg verne?

Er det arkeolog Beltø

som lyser i det fjerne?

 

Nå kommer vi

De grufulle ti,

med Sverd-rup og grenseløs Vold

Klokken slår snart tolv.

 

Kåre Orvall