Partileder strøk i litteratur

Da den svenske partilederen ble testet i sitt eget forslag gikk det «rakt åt skogen».

De svenske Kristeligdemokratene (Kristdemokraterna) vil gjerne innføre en litteraturkanon for skolebarn, slik at alle kan få et forhold til den svenske kulturarven. Men når partilederen selv ble testet på litteraturkunnskapene, gikk det slett ikke bra. SVTs Aktuelt ga henne tre svenske klassikere – og det ble stryk på samtlige, kan Svensk Bokhandel berette.

Skjermdump fra SVTs Aktuelt.

Det ble i trippel forstand pinlig: Dels fordi Kristeligdemokratene har gått i bresjen for å innføre en litteraturkanon i skolen, dels fordi Ebba Busch Thor har vært leder for det samme partiet siden 2015 og ikke minst fordi de tre klassikerne ikke var av de tøffeste – for å si det forsiktig.

Tre klassikere

På tampen av et lengre intervju i Aktuelt fikk Ebba Busch Thor en test, nettopp på bakgrunn av Kristeligdemokratenes kanon-forslag: Hvem er forfatterne bak Gösta Berlings sagaGiftas og Gentlemen. Selv mange av våre norske lesere vil kunne et eller flere av de riktige svarene: Selma Lagerlöf og August Strindberg står bak de to første – som er blant de største klassikerne i svensk litteraturhistorie, mens Klas Östergren står bak Gentlemen.

TEMMELIG KJENTE FORFATTERE: Strindberg og Lagerlöf.

Sistnevnte roman, fra 1980, regnes som en av de største moderne klassikerne i vårt naboland. I sin anmeldelse av boken skrev Horace Engdahl, senere Svenska Akademiens faste sekretær gjennom en årrekke at:  ”Här bjuds den skamliga ingrediens som en gång gjorde den stora litteraturen läst: underhållning”

MED MODERNE KLASSIKER: Klas Östergren.

 

Sosial feststund

Dessverre kunne partilederen verken Selma Lagerlöf, August Strindberg eller Klas Östergren.

– Ingen av disse tre har jeg lest. Jeg tror at jeg må få lov til å sette disse på min egen liste, sa Ebba Busch Thor i SVT-programmet.

Opptrinnet har selvsagt ført til en feststund i sosiale medier i døgnet som fulgte – og opptrinnet ble også behørig dekket av våre kollegaer i Svensk Bokhandel.

«Redan integrerad?»

På Facebook skrev Elnaz Baghlanian, litterær sjef på forlaget Atlas, et langt og ironiserende innlegg, som avsluttes med: ”Nåväl. Det var ju bara ett löjligt test. Bara för att du och ditt parti har föreslagit att nyanlända ska läsa svenska klassiker för att bättre integreras in i det svenska samhället, betyder det faktiskt INTE att DU ska ha gjort det. Du är ju redan integrerad och har alltid varit det. Urbota dumt av Aktuellt att inte fatta det.”

Herved er hjemlige politikere som tidvis foreslår en norsk kulturkanon advart.

 

(Hovedfoto: Kristdemokraterna)