Pappas siste hilsen

Jostein H. Sandsmark mistet datteren Sara (13) i januar i år. I dag lanserer han boken "Pass på liten og på stor" - en bok om sorgen, sjokket og veien videre.

Sara Christiane Holmedal Sandsmark (13) og venninnen Tiril Alette Huser Bølge (11) mistet livet i en tragisk påkjørsel på tettstedet Bjørkelangen i Akershus 11.januar 2014. 

 

De to jentene ble påkjørt bakfra av en bil. Det er ikke engang et år siden tragedien, og det har ikke vært rettsak. I dag lanserer pappa Jostein sin siste hilsen til datteren Sara. I boken Pass på liten og på stor forteller han om sorgen, skyldfølelsen, men også om gleden og de dyrebare stundene.

 

– Det er en kjærlighetserklæring. Ikke bare til Sara, men også til livet, forteller forlegger hos Pantagruel, Alexander Elgurén på pressemøtet tidligere i dag.

 

 

Motstand

Det var flere forlag som viste stor interesse for å utgi denne boken. Sandsmark valgte det forlaget som ga ham mest motstand.

– Jeg hadde skrevet manuset i en sjokktilstand, og hadde et ekstremt behov for at friske øyne så manuset utenfra. Pantagruel var det forlaget som ga meg mest motstand og som fikk meg til å faktisk arbeide med formidlingen av fortellingen, forteller Sandsmark.

 

Tapte muligheter

Sandsmark tar for seg mange temaer i sin fortelling om tapet av datteren. Et av dem er tapte muligheter, og realiteten av det å ikke ha mulighet til å holde rundt en person en siste gang. Når det er slutt, er det slutt.

– Boken beskriver en erfaring alle kommer til å oppleve, en eller anen gang, forteller Elgurén. Det er en ekstremt sensitiv fortelling.

– Det tyngste er alle de gode minnene som blir farget av hennes død. Det er fortsatt veldig uvirkelig at jeg aldri skal se henne igjen, holde henne igjen. Det er nesten ufattelig, forteller Sandsmark til BOK365

 

pass

 

Oppløsning

For å ikke å gå under, var skriving den eneste muligheten Sandsmark hadde. Det bærer også boken preg av. Det er en beskrivelse av en mann som går i oppløsning, men som prøver å holde seg samlet.

– Jeg gikk i oppløsning. I hverdagen går ting stadig bedre, og det blir lysere og lysere. Men plutselig finner jeg meg selv i den svarte smerten. Det er akkurat like vondt som i begravelsen, og like vanskelig å forstå. Men når jeg føler det slik så klarer jeg nå å huske at hverdagen er blitt bedre, sier Sandsmark til BOK365

 

Allmenn interesse

Ulykken fikk nasjonal oppmerksomhet og har ofte vært i mediabildet i månedene etter ulykken. Jostein og familien føler selv de har blitt tatt godt i mot av media, hvor de har blitt møtt med stor respekt og ydmykhet.

– Det er utrolig hvor forsiktige og forståelsesfulle journalistene har vært. Offentliggjøring av bilder, pressemeldinger, det har aldri vært noen problemer. Vi er blitt møtt av en utrolig varme og mye omtanke. Den store medieoppmerksomheten er som en medsmerte, dersom jeg kan si det slik. Så mange andre mener at dette er grufult og at det forjener den oppmerksomheten. Det er veldig godt å vite at så mange står med oss.

– Dette er ikke bare en bok som rører ved det private rommet. Dette er en sak av allmenn interesse, og den kommer til å røre ved utrolig mange mennesker, sier Elgurén.

 

 

Foto: Bildet av Jostein og Sara er tatt av Maria N. H. Sandsmark, og er tatt under juletrehentingen i 2012.