–Gamlebyen er stedet

–Gamlebyen i Fredrikstad er stedet nå i helgen, sier festivalleder Wiggo Andersen. Terje Nordby (bildet) er en av 66 forfattere du kan møte i Ord i Grenseland.

Akkurat nå sitter jeg og ser på hundrevis av elever som sykler ut av Gamlebyen, med mange nye inntrykk under sykkelhjelmen og litteratur i ranselen, sier Wiggo Andersen, blid og fornøyd festivalleder i Ord i Grenseland.

Over 1200 førskole- og skoleelever hadde gleden av å høre om Odas Supersommer og Bukkene Bruse som vender tilbake og mye mer da Ord i Grenseland åpnet i går. Med formiddagens arrangementer er det tallet steget til godt over 2000 – som hadde kunnet glede seg med Jon Ewo, Nina Grøntvedt. Bjørn F. Rørvik, Arne Svingen og andre barne- og ungdomsbokforfattere.

 

Nina Elisabeth Grøntvedt

I Gamlebyen: Nina Grøntvedt (Foto: Aschehoug)

 

Gårsdagen bød også på åpningsarrangement med et sterkt møte med vinneren av frihetsprisen, den iranske poeten Asieh Amnini. Jon Michelet talte rett fra levra og Paulsberg tolket Prøysen.

 

Kortreist kvalitet

–Hvis vi ser på betalende publikummere på innsiden av dørene våre, snakker vi nok om rundt 5000 i løpet av langhelgen, forteller Wiggo Andersen.

–Det er gode tall?

–Ja det er flotte tall for Fredrikstad. Det er jo tross alt en mindre by, selv om vi ønsker å være svære.  Ellers har vi et hyggelig samarbeid her i Gamlebyen nå i helgen med Matfold, et arrangement med fokus på kortreist mat. – Så inne på området, snakker vi nok om rundt ti-femten tusen besøkende.

Selv kan Wiggo by på kortreiste forfattere: Østfoldingene Jon Michelet og Jan Erik Fjell er blant dem som kortest vei til Gamlebyen.

 

Flatbrød og knokesuppe

I kveld dekkes det opp til staselig 1814-middag i Kommandantgården. Ola B. Johannesen fremfører Terje Vigen og Lise Finckenhagen byr på et autentisk måltid fra den gang da:

–Vi har fått stekt flatbrød i de gamle ovnene fra Eidsvold og vi skal spise knokesuppe. Det blir en flott kveld, sier Wiggo Andersen.

 

Lise Finckenhagen_2_small

Lise Finckenhagen byr på festmiddag fra 1814 (Foto: Font)

 

Mer om festivalprogrammet finner du her.

 

Rikholdig meny

Menyen er rikholdig og spenner fra Arne & Carlos til Kjell Westö og den danske historikeren Michael Bregnsbo. Tom Kristensen, Fredrik Wandrup og Vetle Lid Larsen er også blant dem publikum kan møte. Jan Kjærstad holder skrivekurs. Trofaste festivalvenner som Ketil Bjørnstad og Mustafa Can er på plass. Det er også norgesvennen og bestselgerforfatteren Cecilia Samartin.

–Hva gleder du deg mest til selv?

–Det er så mye bra, så det er vanskelig å velge. Men selv har jeg alltid hatt stor sans for Terje Nordby og hans mytekalender. Jeg gleder meg til å høre ham i kveld, sier Wiggo Andersen.