På veien med Stiansen

Bent Stiansen har reist landet rundt – og slett ikke for å besøke veikroer. Fonts høstliste er dominert av ambisiøse sakprosatitler.

Vi har en neve ambisiøse høstbøker, derom hersker det liten tvil, sier forlagssjef i Font Forlag, Knut Ola Ulvestad.

Ulvestad ser komfortabel og avslappet ut i all sin tilbakelenthet i forlagets romslige lokaler i Universitetsgata. Men han legger ikke skjul på at årets høstliste har vært en heller arbeidsom affære.

 

Mer enn fotball

En av Fonts hovedsatsinger er utvilsomt VM-boken fra far og sønn Kjartan Fløgstad og Aslak Nore. De to fulgte årets store sportsbegivenhet i Brasil fra tribunen, i gatene og på kafeer. Ulvestad lover mer enn en «vanlig» fotballbok:

–Kjartan og Aslak har jo både en fascinasjon for fotballen og den latinamerikanske kulturen. Så dette blir ikke bare en bok om mesterskapet og spillerne, men også om vertslandet, folket og kulturen – fra Rios strender til Manaus dypt i Amazonas’ jungel.

 

Mesterkokkens elever

Underveis i praten stikker Bent Stiansen hodet inn i forlagslokalene. Han er innom for å hente noen forhåndseksemplarer av sin rykende ferske kokebok Norge rundt med Bent Stiansen. Mesterkokken veier boken i hånden, blar i den og smiler fornøyd:

–Ja, dette ser riktig så flott ut.

I år er det tyve år siden han åpnet dørene til Statholdergaarden i Oslo. Gjennom disse årene har han hatt mer enn 150 lærlinger, og mange av disse driver i dag egne restauranter.

 

 Stiansen 4

Ekte matentusiaster: Bent Stiansen, Lukas og forlegger Knut Ola Ulvestad.

 

Skal hjelpe fattige ungdommer

Mesterkokken har satt seg i bilen og oppsøkt sine tidligere elever fra Harstad i nord til Kristiansand i sør, fra Bergen i vest til Oslo i øst. Sammen har de laget mat og besøkt lokale råvareprodusenter.

Boken med Stiansens gamle lærlinger kan også bidra til rekruttere nye kokketalenter og gi folk et nytt livsgrunnlag:

–Dette er et veldedighetsprosjekt, og inntektene vil gå til å bygge opp kokkeskoler for fattige ungdommer i Burma, Vietnam og Peru, forteller Knut Ola Ulvestad.

 

På liv og død

Eller spenner Fonts høstliste bredt: Fra uhøytidelig tull og tøys, til bøker hvor det bokstavelig talt går på livet løs. I sistnevnte kategori finner vi den ferske dokumentarboken Organer til salgs, hvor den svenske etnologen Susanne Lundin tar leseren med på en reise i den internasjonale organhandelens uhyggelige og lukkede verden. På grunnlag av omfattende reiser og intervjuer, og et stort kildemateriale, skildrer forfatteren det internasjonale markedet for organer i skjæringspunktet mellom ren menneskehandel og medisinsk spisskompetanse.  «En livsviktig bok,» mente Svenska Dagbladet.

 

Ulvestad 2

Innblikk i en uhyggelig verden: Susanne Lundins bok om organdonasjon.

 

Mailer om dødsstraff

«Det nærmeste noen har kommet å skrive den store amerikanske romanen i etterkrigstiden … tidenes beste True Crime», skrev A-magasinet nylig om Bøddelens sang, som i høst foreligger på norsk for første gang. Boken, som Norman Mailer vant Pulitzer-prisen for, er blant mye annet fortellingen om forbryteren Gary Gilmore og om hvordan USA etter et langt opphold gjeninnførte dødsstraff i 1970-årene. Bøddelens sang regnet som et av de viktigste innleggene som noen gang er skrevet i debatten om dødsstraff.

 

IKEA-sex og jubileumsquiz

Så var det over til Fonts avdeling for tull og tøys. Innledningsvis noe å tenke på når du neste gang fyller lungene for å blåse ut lysene på bursdagskaken: Visste du at det er 14 prosent større sannsynlighet for at du dør på fødselsdagen din enn på noen annen dag? Eller at en av ti europeiske babyer blir unnfanget i en seng fra IKEA? Slikt får du vite i 1153 forbløffende fakta, redigert av teamet bak det britiske TV-programmet QI – som mange venner av BBC kjenner.

 

Ulvestad

–Visste du at en av ti europeiske babyer blir unnfanget i en IKEA-seng?

 

Radarparet Tom Stalsberg og Fredrik Wandrup fra Dagbladet gir med quizboka Norgesquiz. 1814 spørsmål om norsk historie sitt bidrag til feiringen av 200 års norsk historie.

 

Ringer julen inn

Pia Haraldsen og Einar Gelius bidrar i Kunsten å feire bryllup med råd og vink til de 20 000 parene som hvert år gifter seg i Norge.

Font utgir i oktober også Peter Ackroyds biografi om Charlie Chaplin – 125 år etter filmikonets fødsel og nøyaktig hundre år etter hans første film.

Verdens fineste julefortellinger, som ble samlet av Anne B. Bull Gundersen i 2013, var en stor suksess. Nå kommer hun med den naturlige oppfølgeren: Julens vakreste dikt og sanger– med klassikere som Deilig er jorden, Musevisa og Det lyser i stille grender.

Og så kan det bli jul, også hos Font.