På turné med ny bok om pappa Pablo

Sønnen til narkobaron Pablo Escobar er ute med en ny bok om sin far. Neste uke kommer han til Norge for å fortelle om boken. Og faren.

Sett serien «Narcos» på Netflix? Da har du sett den lille sønnen til Pablo Escobar på en evig flukt fra politi, militære og konkurrerende narkobander, sammen med resten av familien. Og du har sett Escobar senior bli skutt og drept av colombiansk politi og militære på et tak utenfor Medellin.

En svært ung Juan Pablo på pappas skulder

I fjorårets bok, Min far – Pablo Escobar, forteller Pablo jr, som nå kaller seg Sebastián Marroquín, om hvordan det hele virkelig foregikk. Og det er, ifølge junior, ikke slik Netflix forteller historien.

– Det er ikke tøft å være gangster, selv om Netflix synes å mene det, sa han da BOK365 møtte ham i fjor. – Jeg elsket min far og gjør det fremdeles, men livet han levde var ikke gloriøst. Det var brutalt, blodig og ødeleggende, og han var ansvarlig for mange mennesker død og mye lidelse, sa sønnen.

Les også: – Vi skal møtes igjen

Nye historier

Med pappa: Pablo og Juan Pablo

Nå er han altså ute med ny bok, og han er tilbake i Norge. Neste uke legger han ut på turné med sine nye historier i boken, Alt min far ikke fortalte. I den kommer han med ny og oppsiktsvekkende informasjon.

– Mange har spurt meg om hvorfor jeg skriver enda en bok om faren min. Svaret mitt er enkelt og greit: Denne nye boken avslører historier som er svært ømtålige, som aldri tidligere er fortalt, og som avdekker en del sannheter rundt flere hendelser han var direkte innblandet i. Historier som fram til nå har blitt liggende i skyggen, sier Juan Pablo Escobar om sitt siste bokprosjekt.

Pasifist

Pablo jr. skal presentere boken sin i seks norske byer, og folk kan vente seg et møte med en vennlig, fredselskende mann som har vært på flukt store deler av livet.

Som erklært pasifist har Escobars sønn tatt initiativ til dialog, forsoning og tilgivelse overfor barna til alle dem som ble ofre for narkoterroren hans far utøvde på 1980- og 90-tallet. Han er også opptatt av hvordan historien påvirker den neste generasjonen, hvordan man kan velge seg sin egen vei, og om hat kan gå i arv.

Møtte BOK365: Escobar junior forteller om sin far.

Ikke som på Netflix

Hans nye bok skal være et forsøk på å bevise at fred og forsoning er noe mer enn en utopi. Og han er stadig opptatt av å fortelle den virkelige historien.

Da vi møtte ham for et drøyt år siden spurte vi hva som var så galt med Netflix-serien.

– Nesten alt. Serien glorifiserer gangsterlivet. Den viser min far bade i luksus og skjule seg i svære hus og haciendaer. Det var ikke slik. Livet på flukt er ikke slik. Serien viser heller ikke frykten og lidelsen underveis. Jeg tilbød serieskaperne full tilgang til alt vi har etter far. De kunne få  brev, fotografier, hjemmevideoer og dokumenter, men de ville ikke. De vil heller vise USA-versjonen.

– Du har selv vært på flukt nesten hele ditt voksne liv og bor i eksil. Er du trygg nå?

– Hvem er trygg? Jeg vet faktisk ikke. Jeg har vært trygg noen år nå, men nå kommer bok nummer to, så fars verste fiender kan få nye grunner til å ville ta meg. Jeg håper bare de forstår at alt jeg ønsker er fred, sa Juan Pablo Escobar da.

Ønsker forsoning: Juan Pablo Escobar

Seks byer

Turnnen åpner i Oslo 9. april. Da møter han Tom Egeland til samtale på Kampen bistro. Dagen etter er det Bergens tur: 10. april er han på Litteraturhuset der i byen. Så er det biblioteket i Kristiansand 11. april, mens Stavangers Sølvberget står på planen 12. april.

13. april er Escobar på Litteraturhuset i Trondheim, og tureen avsluttes på Litteraturhuset i Fredrikstad 14. april.

 

(Foto: Helene Jelsø Spanthus og fra boken Min far – Pablo Escobar)