På streikevakt i juni

HEIER PÅ UAVHENGIGE FORLAG: Forlagssjef i Res Publica, Gerd Johnsen, er imponert over Kagge, men skulle ønske de forble uavhengige.

UKAS BOKFJES: Gerd Johnsen jobber med arbeidskonflikter i disse sommerukene – og hun gjør det med glede.

Etter en tur innom jordbæråkeren med Ingrid Eia Ryvarden og travelheten rundt Marte Michelet-debatten hos Gyldendal og Reidar Mide Solberg, har stafettpinnen nå havnet hos Res Publica-forlagssjef Gerd Johnsen. Heller ikke der er livet preget av lediggang.

Hva jobber du mest med akkurat nå?

– Bøker kan forandre verden, det jobber vi alltid med på forlaget! Mer konkret er jeg nå i innspurten på Jonas Bals sin store bok om streik i Norge – manus på over 500 sider og 1500 noter krever sin redaktør (se bildet). Men Bals er en fryd å lese – han skriver engasjerende om streikens betydning gjennom 150 år og viser hvordan arbeidskonfliktene har formet oss som nasjon og dannet grunnlaget for velferdsstaten. Gleder meg til Res Publica skal utgi denne i høst.

– Bokbrøken: Hvordan er dine lesevaner – hvor stor andel av boklesingen er forbundet med jobb og hvor mye er ren fornøyelse?

– Det er alltid et manus å lese, så det skjer også på kvelder og i helger. Jeg har litt sånn valgets kval når jeg skal finne noe å lystlese – det er så mye å velge mellom at lesingen utsettes i jakten på den perfekte boken. Er det en yrkesskade, kanskje? Heldigvis har jeg min kollega Gine Jonassen som alltid har bunker av det beste og siste som er utgitt, så hun tipser og låner meg bøker.

– Trekk frem en i bokbransjen du virkelig verdsetter – og hvorfor?

– Heidi Austlid i Forleggerforeningen har virkelig satt fart på og kraft inn i arbeidet med lesekampanjer, strategiarbeid og organisasjonsbygging – som vara til styret er det inspirerende å se arbeidet på nært hold. I en tid hvor mye står på spill er det viktig med en sterk Forleggerforening som kan sikre et godt rammeverk for hele bransjen, store som små forlag.

– Hvis du skulle løfte frem en virkelig god bok du har lest det siste året – hvilken velger du?

– Bøkene til Elizabeth Strout! Og så kan man også se mini-serien «Olive Kitteridge» etter at man har lest bøkene.

– Hva gleder du deg mest til å gjøre når pandemien endelig slipper taket?

– På forlaget lengter vi etter å samle forfatterne til fysiske boklanseringer og sommerfest. Denne uken skal vi endelig få feire salgs- og Bragesuksessen til Dag Hessen og hans bok Verden på vippepunktet – det er på tide. Og inspirert av Bjørn Stærks bok Togeventyret drømmer jeg om å ta med familien på togloffing nedover i Europa.

– Hva ville du helst blitt spurt om? (Og hva ville du svart)

– Vil du ha en pisco sour? Ja takk!

 

Gerd Johnsen gir stafettpinnen videre til sin tidligere kollega i Cappelen Damm, redaktør Mari Bjørkeng.