Kortlistet til Dublin Literary Award

Dublin Literary Award, tidligere kalt Impac, er en av bokverdenens store priser. Roy Jacobsen er i år nominert for tredje gang, og i dag ble det klart at "De usynlige" er med i finaleheatet.

De usynlige er med det blitt nominert til to av verdens viktigste litterære priser. Den er tidligere vært på kortlisten til den internasjonale Man Booker-prisen, og i dag ble kortlisten  til Dublin Literary Award offentliggjort. Jacobsen er én av ti på den listen.

Prisen omtales som verdens mest verdifulle litterære pris som deles ut årlig til enkeltstående verk publisert på engelsk. Av de 150 bøkene som var plukket ut på langlisten for 2018 står nå kun ti igjen på kortlisten.

På engelsk har boken tittelen The Unseen og den er oversatt av Don Bratlett og Don Shaw.

– En av verdens viktigste

– Dublin Literary Award er en av verdens viktigste litterære priser. Listen over nominerte forfattere er noe alle forleggere med respekt for seg selv orienterer seg etter. Nominasjonen viser akkurat hvor universell litteraturen til Roy Jacobsen er, og at han treffer bredt med det subtile og jordnære. Rettighetene til bøkene hans er solgt til nærmere 40 land, og interessen i utlandet er overveldende. Alt tyder på at det blir nok et stort år for Roy Jacobsen. Vi gleder oss sammen med ham, sier leder for Cappelen Damm Agency, Ingvild Haugland.

Les hele kortlisten på Dublin Literary Awards hjemmeside her

Millionpremie

Dublin Literary Award (tidligere kalt Impac) deles ut en gang per år til en roman som er blitt publisert på engelsk.

Prisen er på 100 000 euro, og ble første gang utdelt i 1996. Det er bibliotek fra 37 ulike land og 111 byer som har oppnevnt bøkene som er nominert.

Roy Jacobsen har i løpet av sitt forfatterskap mottatt en rekke litterære priser, og han er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Som første norske forfatter ble han i 2017 kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen for nettopp De usynlige.

Solgt til 23 land

I Norge er romanen trykket i et opplag på nær 200 000, og den er foreløpig solgt til 23 land. Totalt er Roy Jacobsens bøker solgt til nærmere 40 språkområder.

Etter De usynlige har Roy Jacobsen skrevet Hvitt hav og Rigel øyne fra samme miljø.

Vinneren av Dublin Literary Award offentliggjøres 13 juni.

 

(Forfatterfoto: Guri Pfeifer)