På jorden et sted

Lyrisk: Finn Coren

Finn Coren er kanskje ikke lyriker, men han skaper lyrisk stemning med sine vakre melodier og arrangementer. Forrige uke kom et nytt album «På jorden et sted – Utvalgte nordiske dikt» og som har fått rent ut glitrende anmeldelser fra et samlet anmelderkorps.

De siste platene til Finn Coren har dreiet rundt poesi. I 2008 kom den finstemte I draumar fær du med tonesatte dikt av Olav H. Hauge, og for fire år siden Mitt hjerte – musikk til dikt av Jens Bjørneboe.

Til årets utgivelse har Finn Coren plukket et eminent utvalg av nordiske lyrikere og dikt. Her er det mye å glede seg over: Inger Hagerup, Tarjei Vesaas, Tor Jonsson, Kate Næss, Hans Børli, Gunnar Ekelöf, Pär Lagerkvist og Andre Bjerke (titteldiktet) –  bare for å nevne noen.

Finn Coren IV

Begeistrede kritikere

Kritikerkorpset er unisont enige og det kastes seksere og femmere på terningene. Mest begeistret er kanskje Erik Valebrokk som skriver: På jorden et sted er et stille mesterverk med noen helt enestående stemningsfulle melodier satt til 15 norske og svenske dikt – om livet og døden, om tro og håp, og viktigst av alt, om kjærligheten.

Plata finner du både på Wimp og Spotify, men helst på CD med de vakre tekstene for hånden. Coren har også laget en fin hjemmeside for plata og hvor du kan følge tekstene både på originalspråket og oversatt til engelsk av John Irons (ett dikt oversatt av Roger Greenwald).

Dikt for vakre høstkvelder

Dette er en musikalsk dikt-antologi for mørke, vakre høstkvelder. Fra plata tar vi med diktet Ildfluene av Rolf Jacobsen (1907-1994) fra samlingen Nattåpent (1985) som skulle bli dikterens siste offisielle utgivelse, kanskje den mest populære diktsamlingen som har kommet ut i Norge etter krigen:

 På jorden et sted

ILDFLUENE

Det var den aftenen med ildfluene

da vi sto og ventet på bussen til Velletri

at vi så de to gamle som sto og kysset hverandre

under platantreet. Det var da

du sa, halvt ut i luften

halvt til meg:

Den som har elsket lenge

har ikke levd forgjeves.

Og det var da jeg fikk øye på de første

ildfluene i mørket, knitrende

med lysblink rundt hodet ditt.

Det var da.

 

Jacobsen-Rolf_Fotokreditering-Gyldendal (1)
Rolf Jacobsen (1907-1994)

 

Finn Coren, «På jorden et sted – Utvalgte nordiske dikt» (Produsert av Finn Coren and Øystein Vesaas, Bard Records, 2015).
Rolf Jacobsen, Nattåpent, (Gyldendal Norsk Forlag, 1985)
Foto: Gyldendal Norsk Forlag (Rolf Jacobsen), Stein J. Øvre (Finn Coren)