Øystein den blodige

FAVORITT: Øystein Wiik. Foto: Aschehoug)

I morgen kårer BOK365 Norges blodigste krimforfatter. Og "ferskingen" Øystein Wiik er allerede høyt oppe på listen.

Hadde han vært konge hadde kanskje «den blodige» vært tilnavnet hans. Men heldigvis materialiserer Øystein Wiiks blodtørst seg bare mellom permer. Der er han dog ganske ivrig. I den siste boken sin tar han livet av 39 personer.

 To norske konger har båret navnet Øystein. Øystein Magnusson og Øystein Haraldsson, som begge levde på 1100-tallet. I tillegg kommer birkebeinerlederen Øystein Møyla som falt i det blodige slaget på Re i 1177, så krim«kongen» Øystein Wiik har kanskje noe å leve opp til tross alt …

 

40 siden sist

I morgen forteller BOK365 hvilken norsk krimforfatter som har flest litterære liv på samvittigheten, og det er altså ikke Øystein Wiik – ennå. Tross en voldsom iver på fronten.

– Ja, det er går med 39 i Skorpionen pluss én i Juritzens påskekrim, forteller forfatteren. – Det skulle bli 40 siden i fjor. Da sto jeg bokført med 47. Du kan jo legge sammen selv.

 

Les også: Årets blodigste?

 

Pallplass neste år?  

Øystein Wiik har «bare» skrevet seks kriminalromaner, men er allerede høyt på listen over forfattere som har drept flest. I fjorårets roman om Tom Hartmann, Skorpionen, knerter han en hel buss med pensjonerte operasangere. Og en hel del andre.

– I boken som kommer nå i høst ryker det nærmere tre tusen, opplyser Øystein Wiik tørt. – Det bør vel holde til en pallplass neste år?

 

Partering og penispumpe

Ifølge VGs krimanmelder begikk Øystein Wiik i sin forrige bok, Rekviem, det mest minneverdige drapet i norsk kriminalhistorie. Det er der morderen, på vegne av verdens sølvrever, flår en pelsdyrrøkter levende før han parterer ham og serverer kjøttet til dyrene hans.

 

– Jeg er veldig fornøyd med drapet på pelsdyrrøkteren i Rekviem, sier forfatteren. – Åpningen i Hvit Panter, der en penispumpe blir et relativt smertefullt drapsvåpen er en annen favoritt for meg personlig.

 

Urettferdig

Men Øystein Wiik, med seks bøker om Tom Hartmann og 87 drap på samvittigheten, synes det er urettferdig å telle brutto.

– Hvis du deler antall drap på antall utgitte bøker, så tenker jeg du får den mest rettferdige vurderingen av hvem som er Norges blodigste, sier han med et smil.

 

Les også: Sans for det mystiske

 

I morgen ser du hele listen, der over 40 norske krimforfattere har levert «selvangivelsen».

 

(Forfatterfoto: Niklas Lello)