– Overrasket og glad

Foto: Håkon Borg

Jeg er overrasket og glad, sier Roskva Koritzinsky, som sammen med Carl Frode Tiller er nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Roskva Koritzinsky og Carl Frode Tiller er de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris, som deles ut 1. november.

Carl Frode Tiller er en etablert forfatter med en rekke feirede utgivelser bak seg. Roskva Koritzinsky er et nyere bekjentskap for folk flest. Hun debuterte i 2013 med novellesamlingen Her inne et sted, som fikk strålende mottakelse og også ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Én roman – to novellesamlinger

I 2015 kom romanen, Flammen og mørket, som er hennes foreløpig eneste roman. Og i fjor kom novellesamlingen Jeg har ennå ikke sett verden. Det er denne hun er nominert til prisen for.

Nominert: Jeg har ennå ikke sett verden

Roskva Koritzinsky (28) er naturlig nok glad og overrasket over nominasjonen, og sier til BOK365 at hun har visst om det i snaue tre uker, men har klart å holde tett.

– Hva var din første reaksjon?

– Jeg ble veldig overrasket. Først og fremst fordi man forbinder en slik pris med forfattere som har lange forfatterskap bak seg. Og så ble jeg selvsagt veldig glad.

– Hvorfor ble det deg, tror du?

– Jeg er vel den siste som skal begynne å lete etter kvalitet i min egen bok. Det får nominasjonskomiteen ta seg av.

– Hvordan var reaksjonen i forlaget ditt, Aschehoug?

– Jeg tror de også ble veldig overrasket. Og selvfølgelig glade. Redaktøren min, Øyvind Pharo, sa riktignok at han ikke var så overrasket, men … noveller forsvinner lett under radaren.

Foto: Katarina Bakken

Personlige noveller

– Novellene i Jeg har ennå ikke sett verden er svært personlige. Mange som kjenner deg godt mener at de kanskje er for personlige. Hva tenker du selv?

– De er nok ikke mer personlige enn det andre jeg har skrevet. Det er sånn jeg jobber. Alt jeg skriver bygger på erfaringer fra mitt eget liv, eller fra livene til folk jeg kjenner. Så putter jeg elementer fra det inn i fiksjonen.

– Har du funnet din form med novellene nå?

– Det vet jeg ikke. Jeg er i en utprøvingsfase. Jeg skriver og prøver mange ting på en gang, og så ser jeg hva som kan holde på oppmerksomheten min. Og nysgjerrigheten. Jeg trives best med novelleformen nå, men er interessert i å utforske også andre former. Jeg vet ikke hva fremtiden blir, sier Roskva Koritzinsky, nominert til Nordisk råds litteraturpris, sammen med Carl Frode Tiller.

 

 

(Hovedfoto: Håkon Borg)