Opsal slutter i Cappelen Damm

Alexander Opsal (Foto: John Erik Riley)

Redaktør i Cappelen Damm Alexander Opsal forlater bokbransjen etter 26 år av familiehensyn.

– Dette er en fryktelig tung dag for meg. Jeg har hatt en fin tid i Cappelen Damm, takket være de forfattere og kollegene jeg har hatt. Det er trist å slutte, men det er jo som sagt på grunn av familiehensyn, forteller Alexander Opsal.

Han kom inn i bokbransjen i 1995, da i jobb ved Norli Universitetsgaten.

– Fra der gikk turen til Aschehoug, så til Pax, Vigmostad og Bjørke og nå Cappelen Damm. Jeg har vært innom marked, salg, PR og nå sist som redaktør. Jeg er fryktelig glad i bokbransjen og skylder den mye, forteller Opsal. 

Møtte kona i Frankfurt

Opsal møtte nemlig sin kone i jobbsammenheng.

– Under en middag for Jan Kjærstad på bokmessen i Frankfurt i 2004 traff jeg min amerikanske kone, som jobbet som scout i et agentbyrå. Vi giftet oss året etter og har tvillinger sammen.

Ved siden av møtet med kona, forteller Opsal at han tar med seg mange gode minner fra bransjen:

– Jeg har vært så heldig å få lov å være med på en hel del. Jeg har møtt mange spennende nasjonale og internasjonale forfattere, og tatt i mot besøk fra Paul Auster, Siri Hustvedt, Haruki Murakami, PD James, Margaret Atwood – for å nevne noen. Og så har jeg fått lov å jobbe med masse flotte forfattere, både som redaktør og markedsfører. Det føles veldig vesentlig og givende å få lov å jobbe med bøker.

– Jeg kommer alltid til å lese!

– Hva tenker du om tiden fremover?

– Nå skal jeg kun ta meg av familien, mens min bedre halvdel jobber. Og så skal jeg lese akkurat det jeg har lyst til, forteller Opsal, og legger til:

– Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men bøker er noe som står mitt hjerte veldig nært.

– Så dette er et «På gjensyn» og ikke et «Farvel?»

– Det er for tidlig å spekulere i det nå. Det finnes selvsagt også et liv utenfor bransjen, men én ting er sikkert: Jeg kommer alltid til å lese!