.. og nå runder Jon 50.000

Forlaget Oktober trykker allerede nå nytt opplag av Jon Michelets «Gullgutten».

Forrige torsdag lanserte Jon Michelet bind tre i sitt verk om krigsseilerne, En sjøens helt, Gullgutten. Kun få dager etter lansering trykker forlaget nytt opplag av romanen, på 20.000 eksemplarer.

Førsteopplaget av denne boken var på 30.000 eksemplarer, slik at det samlede opplaget er dermed på 50.000 eksemplarer.

 

Et minnesmerke

Gullgutten er bind 3 av Jon Michelets bredt anlagte romanepos En sjøens helt. Med dette verket er Michelet i ferd med å gi krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Mottakelsen av bind 1 og 2, Skogsmatrosen (2012) og Skytteren (2013), var overveldende. De to første bindene er utgitt med et samlet opplag på over 300.000 eksemplarer.

 

Med hard hånd

I Gullgutten har vi beveget oss inn i senvinteren 1941: 16 000-tonneren M/T Iberia ligger i dokk utenfor Liverpool etter en minesprengning. Nittenåringen Halvor Skramstad har seilt med Iberia etter at den forrige båten hans, M/S Tomar, ble torpedert ved Island høsten 1940.

Halvor får etter hvert ny hyre på M/T Vivian, en 10 000-tonner som frakter olje til Storbritannia. Om bord på Vivian holder kaptein Coldeweyn sin harde hånd over skute og mannskap. Halvor lengter tilbake til folkene på Iberia, han lengter hjem til Østerdalen, og ikke minst lengter han etter Muriel Shannon, som han håper venter på ham i England.

 

Dramatisk vending

Med Hitlers angrep på Sovjetunionen og japanernes angrep på Pearl Harbor tar krigen en dramatisk vending. Stadig flere farvann blir operasjonsområder for de tyske ubåtene. Noen av verdens mektigste krigsskip senkes på begge sider. For den som seiler med oljeprodukter på krigens hav, er konvoifarten uutholdelig nerveslitende.

Jon Michelet var selv både sjømann og bryggearbeider i unge år.

 

Fantastisk mottagelse

En sjøens helt: Gullgutten har fått fantastisk mottakelse av kritikerne:

«En nerve dirrer i den nye boken til Jon Michelet, GullguttenEn sjøens helt er en eneste lang kjærlighetserklæring til sjømannsstanden, varm humor, skeive blikk, bitende ironi … en lesefest, der Michelet krydrer elegant med små historier,» skriver Guri Hjeltnes i VG, og konkluderer med at Jon Michelet innfrir.

 

Yatzee i seksere

Hjeltnes og andre anmeldere som har hatt en terning for hånden har stort sett kastet denne til en sekser. Også Fartein Horgar i Adresseavisen:

«Dra te sjøs for en forteller! Med romanverket En sjøens helt skriver Jon Michelet seg inn som den store kronikøren av norsk krigshistorie.»

 

(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)