Ellen Mette Finsveen

Foto: John Andersen

Forøvrig kan man gjøre som man vil.

Ukens forfatter synes de beste feelgood-romanene er skrevet av briter og irer og ville gjerne skrive en selv – med norske referanser. Her er Kardemommeloven!

 

 

Forfatter: Ellen Mette Finsveen, 37

 

Aktuell med: Kardemommeloven, Vigmostad & Bjørke

Feelgood-roman fra Oslo, om leting og valg og å tørre å slå seg til ro. Malin og Anders var kjærester på videregående, og møtes igjen ti år etter at hun med god grunn skrek at hun aldri ville se ham mer.

 

kardemomme

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? Jeg hadde lyst til å skrive en roman, og en kjærlighets-/ feelgoodroman virket som et godt sted å starte. Det finnes selvfølgelig en hel del av den typen fortellinger i verden fra før, men aldri mange nok som er troverdige og gode. De jeg liker best er skrevet av briter og irer, og jeg merker at der er mange referanser jeg ikke tar. Derfor syntes jeg det var plass til mer feelgood fra Norge, med Grandiosa, Lånekassen og Kråkesølv.

 

Tre favoritter:

  • Jonathan Franzen: Både Korrigeringer og Frihet. Klokt og skarpt om hvordan ting går helt galt mellom familiemedlemmer som i utgangspunktet vil hverandre vel.

 

  • Siegfried Lenz: Tysktime. Handling fra Nazi-Tyskland, utgitt i 1968. Tidløs i beskrivelsen av hvordan en ungdom oppdager at foreldrene velger å være på feil side.

 

  • Marian Keyes: Lucy Sullivan skal gifte seg.  Kjærlighetsroman, som de er ment å være, med dybde, humor og karakterer man savner når man har lest den ut.

 

Uslipt diamant:

  • Anita Shreve: Body Surfing. Ikke på noen måte en nykommer, men det overrasker meg at hun ikke er oversatt til norsk. Generelt er hun sterk på hva som skjer over tid, i relasjoner mellom venner og familiemedlemmer. I Body Surfing lar hun i tillegg følelsen av å være ved sjøen krype så godt inn i teksten, at du nærmest er overrasket over at du ikke har saltvann i håret når du er ferdig.

Finsveen, Ellen Mette - foto John Andersen

 

Sist leste bok:

  • Alice Munro: Hateship, friendship, courtship, loveship, marriage. Det måtte en nobelpris til før jeg fikk lest noe av henne. Jeg er vanligvis ikke så glad i noveller, men hennes er knallbra. Hver eneste én.

 

Hvordan jobber du?

Jeg har faste timer i uka som er mine skrivetimer, og koser meg veldig med dem. Jeg lager et reisverk, en liste over scener jeg trenger, og så begynner jeg hver skrivestund med å velge hvilken scene jeg har lyst til å skrive på den dagen. Hopper frem og tilbake etter eget forgodtbefinnende, og innimellom sender jeg vakre tanker til dem som fant opp datamaskiner og tekstbehandlingsprogram.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Holden Caulfield fra The Catcher in the Rye som 37-åring. Lurer på hvordan det gikk med ham.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Har mest tro på Jon Fosse.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Som med alle vanedannende produkter: fest når du styrer dem, kjipt når de styrer deg. Personlig bør jeg holde meg unna Wordfeud, men bortsett fra det klarer jeg meg fint.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Elvesvingen.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Siden jeg personlig ikke kjenner noen av dem, tror jeg jeg ville ha safet og gått på bar med begge to.