Eivind Larssen

Foto: Joakim Kristensen

Romanhelten dukket opp da samboeren flyttet ut

Eivind Larssen romandebuterer med historien om Edward Niema, som oppdager at hans avdøde kone har hatt en del hemmeligheter for ham.  Boken er i handelen 27. august.

Forfatter: Eivind Larssen (29)

Aktuell med: Ingen savner Edward Niema (Schibsted Forlag). Da Edward Niema oppsøker kirken i forbindelse med sin kones begravelse, oppdager han at alle praktiske gjøremål allerede er tatt hånd om. Det blir snart klart at Edwards kone har holdt visse ting hemmelig for ham – hemmeligheter som leder ham mot en usikker hverdag og et tilbud han vanskelig kan avslå.

Forside_IngenSavnerEdwardNiema

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg arbeidet egentlig med en annen tekst på den tiden, men kort tid etter at min daværende samboer flyttet ut av landet, dukket Edward opp. Da jeg etter en tid også fant en form jeg syntes kledde teksten, ble det tydelig at det var dette som var romanen og at det var hans historie jeg helst ville være i.

Tre favoritter:

  • Edouard Levé: Selvportrett. Levés mange og korthugde bekjennelser utgjør til sammen en kraftfull avbildning av et liv – jeg sitter igjen med en følelse av å møtt et fullstendig oppriktig menneske.
  • Stig Sæterbakken: Gjennom Natten. Åpningen i denne romanen er nærmest hensynsløst vakker, og det er i grunnen resten av boken også.
  • Michael Ende: Momo – eller kampen om tiden. Det er mange år siden jeg leste denne barneboken nå, men jeg husker den var en stor leseropplevelse den gang. Jeg tror dette kan ha vært den første boken jeg tenkte at var viktig.

Uslipt diamant:

  • Jeg fant Aina Villangers debutsamling Langsang, et flytans habitat i en bokhandel her om dagen. Jeg kjente henne igjen på forfatterbildet, for jeg er ganske sikker på at hun gikk en klasse over meg på en skole en gang. Diktsamlingen hennes fra 2012 hadde jeg ikke fått med meg, men jeg er glad jeg fant den nå. Energiske og på snedig vis altomfattende dikt.

Sist leste bok:

Per Olov Enquist: Magnetisørens femte vinter. Tidvis skjønne, andre ganger ubehagelige betraktninger om legekunst, mystikk og de til tider vage skillelinjene mellom de to. Fengslende lesning.

Hvordan jobber du?

  • Det er vanskelig å svare noe om dette som er sant og samtidig interessant å lese. Jeg har nå bare skrevet én roman mer enn de som ikke har skrevet noen, så noen velfungerende rutiner hugget i stein kan jeg nok heller ikke påberope meg helt ennå.

Men: dersom jeg har en metode, så må det være å fylle på med så mye litteratur, musikk, film og dramatikk som mulig, og så kommer det noe ut av det på et tidspunkt om jeg i tillegg sløser tid på å tusle og kjede meg. Når jeg har sløst bort tilstrekkelig med tid, får jeg panikk over at jeg kanskje egentlig lever et ganske verdiløst liv, og så setter jeg meg ned og skriver; først dårlig, så etter stadige omskrivninger, forhåpentligvis bedre og bedre.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Charles Bukowski/Henry Chinaski. Jeg tror vi kunne hatt det gøy, vi to, for eksempel på en pub.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Det er nærliggende å svare Fosse.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Det verken plager eller gleder meg så veldig. Konklusjon: tja!

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: lesendeskrivende.blogspot.no

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Først middag, så bar.