Elin Åsbakk Lind

Fikk bokkontrakt på Twitter

Ukens forfatter har lenge vært fascinert av magien som av og til oppstår når fremmede mennesker møtes. Og hun var oppriktig forelsket i Kim Karlsen i Lars Saabye Christensens roman Beatles.  

 

 

Forfatter: Elin Åsbakk Lind (41)

 

Aktuell med:  Novellesamlingen En fremmed jeg kjenner, Kvalshaug Forlag

Historier om skakkjørte mennesker som settes på prøve, havner i underlige situasjoner,  som lengter, strever og snubler gjennom livet. Men som møter en fremmed som får noe til å snu.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? Det vet jeg ikke, det bare ble sånn. Men jeg har lenge vært fascinert av magien som av og til oppstår når fremmede mennesker møtes. Jeg tenker ikke bare på den berømmelige kjærligheten ved første blikk, men det at det at det kan oppstå noe viktig mellom to helt fremmede mennesker, nesten helt ute av det blå og fra første sekund. Jeg har selv hatt slike møter hvor jeg bare umiddelbart har tenkt at denne personen er det noe med. Noen av disse personene gikk fra å være fremmede til å bli mine nærmeste venner, andre dro videre i en verden som likevel, på et eller annet vis, var litt bedre enn før jeg møtte dem.

 

Print

 

 

Tre favoritter:

  • Ekstremt høyt og utrolig nært, Jonathan Safran Foer.  En uforglemmelig historie som har alt fra det dypt alvorlige og sorgfulle til det naivt morsomme.

 

  • Kjærlighetens historie, Nicole Krauss. Rørende og vakker, noe helt for seg selv.

 

  • En mann ved navn Ove, Fredrik Backmann. Mange tror at dette bare er en lettbeint humor-bok. Riktignok er den hysterisk morsom, men den er også en av de vakreste kjærlighetshistoriene jeg har lest.

 

Uslipt diamant:

  • Brev, Olav H Hauge og Bodil Cappelen. Den er slett ikke ny og hovedpersonen er langt fra ukjent. Men altfor få  kjenner kjærlighetbrevene til dikteren Olav H Hauge og  billedkunstneren Bodil Cappelen,  og den utrolige kjærlighetshistorien som  sakte og subtilt vokser frem gjennom den fem år lange brevvekslingen overgår enhver fiksjon.

 

Sist leste bok:

Kjærlighet i koleraens tid, Gabriel García Márquez. Fikk den I gave hos en venninne som syns jeg var i overkant treg med å få lest klassikeren. Hun hadde helt rett.

 

Hvordan jobber du? Uten plan men likevel veldig strukturert. Jeg har aldri en plan for hva som skal skje når jeg skriver. Jeg har en ide om en konflikt eller en situasjon som en eller annen karakter skal havne i, og så ser jeg hva som skjer. Det er det mest fascinerende med skrivingen, når karakterene og historiene plutselig begynner å leve sitt eget liv.

Jeg står opp klokken fem, koker meg kaffe, tenner stearinlys hvis det er mørketid, og skriver i to timer. Så drar jeg på den vanlige jobben min.  Dette gjør jeg to-tre ganger i uka når jeg har aktive skriveperioder. De dagene da jeg har utført godt skrivearbeid er de aller beste. Det å skrive gir meg en lykkerus som varer lengre enn noen annen rus. De dagene jeg ikke får til å skrive er tilsvarende pyton.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Kim Karlsen i Beatles. For han var jeg faktisk forelsket i helt på ekte da jeg leste boka som fjortenåring.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Det syns jeg nesten du må spørre Nobelpris- komiteen om.  For JEG vet det ikke!

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? En heidundrande fest og en gavepakke til forfattere som ønsker kort vei mellom seg selv og leserne. Selv fikk jeg bokkontrakt på Twitter, og gjennom sosiale medier har jeg fått fantastiske tilbakemeldinger fra lesere og sett bilde av boka mi rundt om i verden, på fang, på balkonger, i kirker og  i arktiske strøk.  Og gjennom sosiale medier har jeg funnet noen perler av noen bøker.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Twitter.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Jøje meg. Jeg er nok eneste forfatteren i Norge, verden, universet som ikke har lest dem, så det hadde blitt en skikkelig flau affære.  Derfor hadde jeg nok vært nødt til å støtte meg til en stiv drink eller tre og gått på bar med Knausgård. Og så når den beklemte stillheten ble for tung å bære, stille spørsmålet: Så eh…? Hva handler disse bøkene dine egentlig om?

 

(Forfatterfoto: Kvalshaug forlag)