Ny rekord for Krimfestivalen

– Det er flott å oppleve gode stemningen og den tette kontakt mellom forfatterne og publikum, sier Knut Gørvell, som kunne glede seg over ny besøksrekord på Krimfestivalen.

Forfatterne er begeistret over en intim og hyggelig festival – og publikumstallene øker stadig. 11 000 besøkte Krimfestivalen i år. Det er ny rekord.

– Det har vært en fantastisk festival. Krimforfatterne er utrolig rause med hverandre, og de skaper en nesten magisk kontakt med publikum. Mange av de utenlandske forfatterne var så begeistret for festivalen og Norge at de truet med å flytte hit. Så det er en fryd å gå i gang med planleggingen av neste års krimfestival, sier festivalgeneral Gørvell.

 

Krimfestivalen-2016-bilde-CD 2

KLASSISK KRIM: Nordberg, Berg Holm, Nærum, Mehlum og Lahlum.
(Foto: Cappelen Damm)

 

Begrenset plass

Publikumstallet stiger jevnt og trutt:

– Vi har hatt en økning av besøket hvert år, og samtidig har lokalene sine begrensninger. I år var det godt over 11 000 besøkende – omtrent 500 mer enn i fjor etter våre beregninger. Krimfarsen av Gunnar Staalesen «Døden går til scenen» med kryssforhør etterpå av de største forfatterne som Robert Wilson og Peter Swanson var mest besøkt hver kveld. Og så var det smekkfullt på Centralteatrets hovedscene lørdag, så vi måtte vi dessverre avvise en del som kom for å se Jo Nesbø, Clare Mackintosh, Karin Slaughter og Krimteatersport.

I tillegg til publikum i salen har flere tusen fulgt festivalen via nettet.

 

krimfestivalen-2016_central KG

STINN BRAKKE: Mange ville se Nesbø, Mackintosh og Slaughter på Centralteatret.
(Foto: Cappelen Damm)

 

Mer True Crime

– De største enkeltopplevelsene for festivalsjefen sjøl?

– Det som gjør meg mest glad på festivalen er den gode stemningen og hvordan det er tett kontakt mellom forfatterne og publikum. Det mest særegne er nok blandingen av teater og forfatteropplesninger og intervjuer på Centralteatret, så det syns jeg nok er morsomt. Forfatterne er også overveldet over det, og Peter Swanson sa det var det morsomste og rareste han hadde vært med på.

 

jo_nesbo (1) TE

ÅRETS MIDTPUNKT: Jo Nesbø. (Foto: Tom Egeland)

 

– Noen tanker rundt neste års festival – hva skal dere gjøre mer av?

– Vi ønsker selvsagt å utvikle oss. True Crime-bølgen vil nok også gi flere program neste år, og vi vil fortsette å finne overraskende innganger til krimlitteraturen. Så vil vi selvsagt forsøke å få norgeseliten pluss noen verdens navn til neste års festival, og vi har allerede begynt å sende ut invitasjoner.

 

656552576 KG

KJENTE KRIM-FJES: Toppet lag på Krimfestivalen i år. (Foto: Cappelen Damm)

 

 

– Alle vil tilbake

– Og responsen fra de deltagende forfatterne? Har vi fått noen nye «norgesvenner»?

– Ja, hvert år har de utenlandske forfatterne vært ekstremt begeistret i forhold til innholdet, intimiteten og formen på festivalen. Flere av forfatterne, for eksempel Clare Mackintosh «truet» også med å flytte til Norge. Alle ønsket å komme tilbake, så det blir nok enkelt å få et fint program neste år også.

 

knut_gorvell_krimgeneral TE

KRIMINELT FOKUS: Knut Gørvell intervjues av Dagsrevyen. (Foto: Tom Egeland)

 

HOVEDBILDET: Aslak Nore, Sidsel Dalen og Gunnar Staalesen hyllet Jo Nesbø. (Foto Cappelen Damm)