Ny Clinton-bok

Chelsea Clinton debuterer med barnebok, og dermed er hele Clinton-klanen forfattere.

Den tidligere «førstedatteren» debuterer med sin første billedbok senere denne måneden. She persisted er en samling minibiografier av tretten viktige kvinner som banet vei og skapte historie. Inspirasjonen til boken, og dens svært passende tittel, er hentet fra en hendelse i februar i år.

Denne hendelsen fant sted under høringen for innsettelsen av Jeff Sessions som justisminister i Trump-administrasjonen. Senator Elizabeth Warren ble hysjet ned av Senatet etter hennes innvendinger mot Sessions. Senatets majoritetsleder, Mitch McConnel uttalte;

–  Senator Warren was giving a lengthy speech. She had appeared to violate the rule. She was warned. She was given an explanation. Nevertheless, she persisted.

Det som var ment som et forsvar for senatet og til kritikk mot Senator Warren, ble raskt adoptert av feministbevegelsen. Clinton sier selv at hun ble svært påvirket av hendelsen.

 Jeg ble så rørt av det. Jeg tenkte på hvordan jeg skulle forklare en slik hendelse for barna mine, som er svært unge. Aidan er bare 11 måneder, og Charlotte er to og et halvt, men jeg snakker til dem om verden og om ting som inspirerer meg hele tiden. Jeg tenkte å skrive om hvordan senator Warrens standhaftighet gjorde et viktig øyeblikk til noe enda større.

 Jeg snakket med min fantastiske redaktør, Jill Santopolo, og hun foreslo at vi kunne arbeide sammen om en billedbok. Heldigvis var illustratør Alexandra Boiger, som jeg elsker, ledig – så jeg skrev så kjapt som jeg kunne.

 

Hyllest til damene

She persisted er skrevet i rekordfart. Fra ideen som spirte i februar til utgivelse i mai. Og i følge Clinton er ikke hastverk bare lastverk for en forfatter;

–  Hastverket med denne boken gjorde ikke bare utfordringen med å lage en liste enklere, men også å det å skulle sammenfatte historiene til disse kvinnene i korte setninger som formidlet hva som var så inspirerende med livene deres.

Og de utvalgte kvinnene er virkelig inspirerende. De 13 vi møter i boka er; Harriet Tubman, Helen Keller, Clara Lemlich, Nellie Bly, Virginia Apgar, Maria Tallchief, Claudette Colvin, Ruby Bridges, Margaret Chase Smith, Sally Ride, Florence Griffith Joyner, Oprah Winfrey, Sonia Sotomayor- og en helt spesiell gjesterolle.

På spørsmål om moren hennes liker boka, sier hun at hennes første reaksjon var typisk en bestemor.

–  Hun ville bare vite hva Charlotte syns, og jeg var glad for å kunne si at Charlotte elsket den og vil lese den hele tiden. Det syns hun var fantastisk.

 

 

Hovedfoto: Wikimedia Commons