Norske forlag avventer

Reise eller ikke reise til London Book Fair? Norske forlag sitter på gjerdet, men Vigmostad & Bjørke blir hjemme.

Det kan bli stille i gangene på Olympia om drøyt en uke. Amerikanske forlag har trukket seg fra London Book Fair, og det samme har deres asiatiske kollegaer. Flere britiske forlag melder også avbud. I dag ble det klart at også svenskene dropper London-messen.

I Sverige melder både Bonnierförlagen og Norstedts Förlagsgrupp at de ikke vil delta på messen som følge av coronautbruddet.

– Vi vil så klart verne om våre ansattes helse og trygghet, og etter de siste dagenes avlysninger har årets messe tapt verdi som møteplass, sier Sara Börsvik i Bonnier til Svensk Bokhandel.

Krimfestivalen går som planlagt

– Vi tar løpende vurderinger hele tiden, og skal ha et møte senere i dag om hva vi gjør, forteller kommunikasjonssjef i Cappelen Damm, Tone Hansen.

Forlaget skal senere denne uken gjeste Krimfestivalen i sine lokaler, men denne går sin gang:

– Krimfestivalen går som planlagt. Her følger vi Folkehelseinstituttets regler og anbefalinger, og det er ikke noe som tilsier at vi burde endre planene. Vi følger med på utviklingen, enn så lenge fortsetter vi som planlagt.

Har dere fått noen avbud fra internasjonale forfattere til Krimfestivalen?

– Nei, ikke annet enn at Niklas Natt och Dag ikke kommer, men det er grunnet sykdom i familien, og ikke corona, forteller Hansen.

Avventer situasjonen

Også andre norske forlag sitter på gjerdet angående London-messen.

– Vi har ikke tatt beslutning, men vurderer fortløpende, sier Anne Cathrine Knudsen, forlagsdirektør i Gyldendal Litteratur.

Samme ordelag får vi fra Kagges forlagssjef, Jorunn Sandsmark:

– Vi har ikke tatt en endelig beslutning, men vurderer situasjonen fortløpende.

Aschehoug derimot, planlegger enn så lenge å reise.

– Foreløpig er planen at vi reiser, men vi avventer selvsagt situasjonen. Storbritannia legger frem en beredskapsplan senere i dag, mye avhenger av hva den inneholder, sier kommunikasjonssjef Mona Ek.

Også Oslo Literary Agency, planlegger fortsatt å reise:

– Vi planlegger å reise, men følger utviklingen. Det har kommet en del avlysninger fra USA og Asia, men flere av våre kontakter planlegger å reise, forteller agent Annette Orre.

Reiser ikke

Avlysninger har også Vigmostad & Bjørke fått den siste tiden. Forlaget har besluttet ikke å reise over Nordsjøen neste uke:

– Vi kommer ikke til å reise, forteller forlagssjef Elizabeth Sellevold:

– Vi var i utgangspunktet ikke så mange som skulle dra, da en del møter ble avlyst bestemte vi oss for å ikke reise. Det blir en ganske amputert messe, og vi får ikke nok ut av den i år.