Bokvåren har gitt oss mye bra norsk skjønnlitteratur. Lars Lenths siste er en av bøkene du kan ta med deg på stranden i sommer.
Lars Lenth: Menn som hater ulver
Lars Lenth er en morsom mann. Og han skriver morsomme bøker – med alvorlig undertone. Nå har han gjort det igjen. Og snakk om timing! Menn som hater ulver treffer ulvebråket i landet på nanosekundet.
For det handler om ulver og ulvemotstandere når den ikke spesielt velfungerende advokaten Leo Vangen fra Bærum og kompisen hans, stuntnaturverneren Rino Gulliksen, er i aksjon igjen. Hylende morsom – med alvor på lur.
Lisa Strømme: Malerens muse
Norsk-britiske Lisa Strømme har diktet tilblivelsen av den første utgaven av det ikoniske Munch-bildet «Skrik» inn i en fin og følsom roman om en sommer for lenge siden. Der en ung pikes følelser løper løpsk og der et allerede etablert, men beryktet kunstnergeni også får prøvd sine følelser kraftig.
Et velskrevet tidsbilde og et flott portrett ar vår aller fremste billedkunstner som relativt ung mann.
Hans Olav Thyvold: Snille hunder kommer ikke til Sydpolen
Snille hunder kommer ikke til Sydpolen er en morsom, innsiktsfull, tankevekkende og litt trist bok, ført i pennen av den «forvokste sofabikkja» Tassen.
Ja, det er hunden Tassen som forteller. Om sin eier Majoren, som dør i begynnelsen av boken. Og om hans enke, den noe drikkfeldige Fru Thorkildsen, som blir Tassens eneforsørger. Om familien hennes, som er ute etter både huset og Tassen, og om Roald Amundsen, som dro med seg over hundre grønlandshunder på sin ferd til Sydpolen i 1911 og spiste dem da de hadde gjort jobben sin.
Ideen er glimrende og det hele er grundig gjennomført. Språket flyter for både to- og firbente, og du får faktisk nesten lyst til å logre.
Jakob Arvola: Jeg vet hva du driver med
Det handler om oss i Jeg vet hva du driver med. Om deg og meg. Om kvinner og menn i Norge. Det er vi som skriver i kommentarfeltene, gjerne under fullt navn. «Vi er», skriver forfatteren, «barnehageansatte, lærere, frisører, håndverkere, ansatte i barnevernstjenesten, brannfolk, forskere, butikkansatte og direktører i offshore, politikere, tannleger, politifolk, skolebusssjåfører, jobbsøkende og deres saksbehandlere, konduktører, indremdisinere, studenter og pensjonister, sykepleiere og flygere.»
Felles for oss er at vi ikke har det så bra i Gerhardsens etterkrigs-Norge. Urovekkende og velskrevne noveller. Ta den gjerne med deg i sommer.
Therese Aasvik: Noe skal skje
Therese Aasvik debuterte i fjor med romanen Fie faller, om en tilsynelatende vellykket vestkantfrues som får livet snudd på hodet.
I år kom bok to, og den er veldig bra. Det handler om gamle synder som kommer til overflaten og om Fred, som har opplevd grusomme ting i tidlig ungdom og aldri helt har forstått hva som skjedde den gangen. I løpet av romanen kommer han til ny innsikt …
Noen fra i høst, som du godt kan ta med deg.
Helene Uri: Hålke
Om det gamle ekteparet som «snør inne», og blir tvunget til et oppgjør seg imellom. Hva skjer når to som har levd hele livet sammen sperres inn uten fluktmuligheter? Når gammelt nag kommer til overflaten og bitterheten over at ting ble som de ble får fri utfoldelse. Det kan du lese om i Helene Uris tankevekkende og velskrevne roman.
Edvard Hoem: Land ingen har sett
Tredje bind i Edvard Hoems slektskrønike lever opp til de høye forventningene de to foregående bøkene skapte. Hoems evne til å dikte familiens historie gir en magisk tilstedeværelse på prærien i Canada og USA. Og i Romsdal – og København. Bøkene er avhengighetsskapende. Les denne mens du venter på bok fire.
Ketil Bjørnstad: Verden som var min – 70-tallet.
Multikunstner Bjørnstad tar en Knausgård og dikter sitt eget liv. Bjørnstads syttitall er preget av ulykkelig forelskelse og vennskapet med Ole Paus. Samt romfart, fransk film og klassisk musikk. Til høsten kommer 80-tallet. Varm opp med 70-tallet så lenge.
Og noen som kommer veldig snart:
Cecilie Enger: Pust for meg
Jeg har smuglest Cecilie Engers nye roman som kommer på sensommeren. Siden Engers kommersielle gjennombrudd med Mors gaver i 2013 har Enger fortsatt å jobbe som journalist i Dagens Næringsliv mens hun har skrevet på denne romanen. Jeg tipper den blir diskutert og lest. Det handler om tre generasjoner kvinner med den midterste i hovedrollen. Carla er anestesilege, men når kunnskapen hennes virkelig kreves, makter hun ikke å handle. Det handler om skyldfølelse og ønsket om å være behøvd når Carlas liv blir snudd på hodet. Kommer 11. august. Du rekker den akkurat før høsten kommer.
Herbjørg Wassmo: Den som ser
Er det virkelig sant? Kommer det en fjerde bok i serien om Dina, Karna og familien deres?
I så fall gru-gleder meg til det. Fallhøyden er stor etter tre praktfulle bøker om Dina på Reinsnes og hennes etterkommere. Det kan gå galt, men sannsynligvis ikke. Kommer 18. august.
Les også: Anbefalt lyd i baksetet
Les også: Dikt hører sommeren til
Les også: Ti ungdomsbøker til sommeren