Krim til sommeren

Foto: Gabriel Ramon

Trodde du krim bare hørte påsken til? Å neida. Et godt mysterium passer fint i hytteveggen eller på svaberget også. Her er ti krimbøker du kan kose deg med i sommer.   

Øistein Borge: Det som aldri dør 

Øistein Borges andre roman om Bogart Bull er en solid thriller med føringer tilbake til konflikten i Nord-Irland for noen tiår siden. Bogart Bull er en fyr du blir glad i og fascinert av, og når handlingen han kastes inn i også er drivende godt skildret, blir det veldig bra.

Jo Nesbø: Tørst 

Jo Nesbøs ellevte roman om Harry Hole er en av de bedre. En bestialsk morder med et grusomt våpen er en gjenganger hos Mr. Nesbø, og denne gangen sitter det som et … eh … bitt.

Agnes Matre: Skinnet bedrar 

Agnes Matre krimdebuterer med Skinnet bedrar, en krimroman fra Hardanger der hun selv har bodd i mange år. En liten gutt forsvinner, og «alle» vet hvem som har tatt ham. Men er det så enkelt? Vi blir kjent med lensmannen Bengt Alvsaker, som selv har en liten sønn han egentlig ikke er så opptatt av. Én av flere fine persontegninger i Matres debutkrim.

Kurt Aust: Skipet med det onde øye 

Vi skal til 1700-tallet i Kurt Austs nyeste krim med parhestene Thomas av Boueberge og Petter Hortten i hovedrollene, denne gang til sjøs, på flukt fra selveste Kongen i Kiøbenhavn, der Thomas har falt i unåde. Og her er salt sjø, bølgeskum, knirkende tauverk og fylte seil, samt en dose forsvunnet gull, livsfarlige pirater, mordere og helter. Og en ganske rocka kaptein.

Pierre Lemaitre: Camille 

Politimannen Camille Verhoeven bor og jobber i Paris. Han er 1,45 høy, skallet og ikke spesielt vennlig. Dessuten utsettes han til stadighet for forbrytelser mot sine nærmeste, som regel utført av noen som vil ham vondt. Dette er tredje og avsluttende bok i den brutale, men velskrevne serien om Camille.

Øystein Wiik: Skorpionen 

Om Lemaitre er brutal er det bare blåbær mot det Øystein Wiik kan stelle i stand. Denne gang skal vi til Antarktis og Kongsberg – og diverse andre steder – i en drivende thriller, der en gruppe som driver sin virksomhet fra de mørkeste hjørnene av Internett er sentral. Det blir Tom Hartmanns jobb å infiltrere banden. Wiiks sjette bok om Tom Hartmann er en blodig og tankevekkende thriller.

Tom Kristensen: Pandora 

Tom Kristensens tar livet av hele 39 mennesker med miltbrann i sin siste roman. Ingredienser: En smellvakker kvinnelig terrorist, en homofil muslim som lever farlig. Samt en steinrik og livsfarlig terrorleder som tilfeldigvis er faren til overnevnte unge mann. Heseblesende roman med handling fra minst tre verdensdeler.

Øistein Borge: Den syvende demonen

Tilbake til Øistein Borge, som debuterte i 2016 med denne boken. Herr Borges inntreden i det norske krimmiljøet har gjort det enda bedre. Denne første romanen har føringer tilbake til en fuktig aften tidlig på 1900-tallet som involverer flere av tidens største billedkunstnere. Og så får vi vite om tragedien som har gjort Bogart Bull til den han er.

***

Ellers på leseplanen i sommer:

Lene Lauritsen Kjølner: Ingen til bords

Dette er Lene Lauritsen Kjølners fjerde bok om privatdetektiv Olivia Henriksen, som er litt annerledes enn andre krimhelter. Bøkene kalles gjerne «feelgood-krim» og har litt Agatha Christie over seg. Denne gang dukker et lik opp på utendørsscenen til lokalteatret i Henriksens hjemby Tønsberg.

Geir Tangen: Hjerteknuser 

Geir Tangen debuterte i 2016 med suksessromanen Maestro, og fortsetter i samme spor i årets bok, Hjerteknuser. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll må begge i aksjon når en ung jente blir funnet drept etter en fest i et av Haugesunds penere strøk.

 

Les også: Anbefalt lyd i baksetet

Les også: Dikt hører sommeren til

Les også: Ti ungdomsbøker til sommeren