Norges kuleste litteraturfestival

Festivalsjef Siri Odfjell Risdal (foto: Sølvberget)

SOMMERGJESTEN: I dag skal vi til Stavanger. Her arrangeres årlig Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Festivalen er blant Norges største litteraturfestivaler og har utviklet seg til å bli en viktig litterær arena både nasjonalt og internasjonalt. Festivalsjef er Siri Odfjell Risdal.

Kapittel ble etablert i 1995 av Sølvberget bibliotek og kulturhus, som er arrangør og hovedarena for festivalen. Det internasjonale fribynettverket ICORN og det nye Kiellandsenteret holder begge hus på Sølvberget, og er blant festivalens viktigste samarbeidspartnere, sammen med en rekke andre kulturaktører i regionen.

Kapittel er en samfunnsengasjert festival, og ytringsfrihetsbegrepet gjennomsyrer programmet. Samtidig er festivalen en av Norges viktigste arenaer for norsk og internasjonal skjønnlitteratur.

Festivalsjef Siri Odfjell Risdal er utdannet bibliotekar med master i lesevitenskap og har blant annet ledet Bragejuryen for barnelitteratur og Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier. Hun var ansvarlig for Bokmerke, barneprogrammet på Kapittel siden 2010. Våren 2019 ble hun Kapittel-sjef.

– Hvor tilbringer du ferien, Siri? 

I år skal vi på bilferie til Trondheim. Både mannen min og jeg studerte der, og det blir kjekt å se igjen byen og vise guttene våre hvor vi bodde. Resten av sommeren blir det saktelivhytta vår på fjellet, og noen dager hos mormor og morfar på Eigerøy.

– Hva en god sommerferie inneholde?

Som festivalsjef og trebarnsmor består hverdagen av mye logistikk, så en god sommerferie må inneholde noen dager uten planer. Og sol og bading så klart. Hvis sommerferien regner vekk blir jeg skikkelig værsyk.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Jeg likte veldig godt Frode Gryttens nye novellesamling Gut, jente, juni, juli. En skikkelig sommerbok, der Grytten skriver fram «dagar så lange at det er mulig å forelske seg i to personarein og same dag». Øverst i feriebunken ligger Tonje Brennas nye bok om 22. juli. Det blir nok sterk lesing.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

Hehe. Festivalsjef og fotballmamma, kanskje? Det er i hvert fall sånn livet mitt er nå.

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

Automatisk fraværsmelding! Det er mange ting jeg ikke får til, men jeg er skikkelig god på ferie.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Reker og jordbær. Helst ute i sola, og helst sammen med fine folk.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Åh, vanskelig å velge. Kan jeg invitere flere? Helst ville jeg invitert til en liten festival i hagen.

– Ditt beste ferieminne?

Radiohead med venner på Roskilde i 1997. Eller bilferien til England for tre år siden. Da var det fint vær tre uker i strekk, vennebryllup, VM i fotball og strandliv i kule Brighton. Har allerede glemt at mannen min rotet bort sertifikatet i en fornøyelsespark, og at det ikke var aircondition på hotellet.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Det må være festivalsjef for Bergen internasjonale litteraturfestival Teresa Grøtan, som opplevde at byen stengte ned tre dager før festivalstart i februar. Og som dro i gang det omfattende prosjektet Literature Live Around the World. Imponerende og inspirerende.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Jeg ville sørget for at nedgangen i lesing ble tatt tak i, for det kan bli en stor samfunnsutfordring.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

Kapittel er Norges kuleste litteraturfestival

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? 

Hva er tema for høstens Kapittel? Svaret er «Hjem».