– Takk for at dere gir prisen til en bok som handler om menneskets evne til å gjenfødes, sa prisvinneren selv.
Nordisk råds litteraturpris er den eldste av prisene som tirsdag kveld ble utdelt under prisutdelingen i Den norske opera i Oslo. I år var det islendingen Auður Ava Ólafsdóttir som mottar prisen for romanen Ör (Benedikt bókaútgáfa, 2016).
– Takk for at dere gir prisen til en bok som handler om menneskets evne til å gjenfødes, om en reise fra mørket til lys, som stiller spørsmål som «Hvor viktig er det å gjøre gode gjerninger i livet?», og: «Hvordan rettferdiggjør vi oss med handling og ikke ord?», sa prisvinneren selv, og var klar på hvem prisen var dedikert til:
– Jeg vil dedikere prisen til oversetterne mine. Folks om får dårlig betalt, men som bygger broer mellom land. Takk for at dere gir meg en stemme på deres eget språk.
Prisen ble delt ut av H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit, hun rettet en takk til Nordisk råd:
– En varm takk til Nordisk råd for alle forfatterne og verkene dere har åpnet øynene våre for. Uten Nordisk råds lyskastere kunne både jeg og tusenvis av andre gått glipp av mange store leseropplevelser.
En islandsk fredsfyr
– Litteraturprisen 2018 tildeles for et verk som er full av underfundig humor, språk som gnistrer av liv samtidig som den stiller dype spørsmål om liv og død, het det i prisens innstilling.
Boken er utgitt på norsk, Arr (Pax, oversatt av Tone Myklebost), og handler om Jónas Ebeneser, en «gjør-det-selv»-type, med tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, han pakker med seg en drill og noen gamle dagbøker før han reiser til et krigsherjet land. Her tar han inn på et hotell, hvor han planlegger å bruke en uke på å gjennomføre sitt selvmord. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.
– I en verden der man må rope høyt for å få oppmerksomhet, er stillheten et botemiddel som leger smerten og arrene våre. Ettersom jeg kommer fra et land som hverken har hær, produserer – eller selger våpen, tenkte jeg at det ikke var hyklerisk å sende et slags islandsk fredsfyr ut i verden: En handyman med en drill – for å prøve å fikse eller reparere en ødelagt verden, sa Ólafsdóttir om boken.
Femte roman
Dette er Ólafsdóttirs femte roman. Hun er født i Reykjavík i 1958 og er leder av Islands universitets kunstmuseum. Ólafsdóttir debuterte i 1998, seks år senere kom hennes andre roman, og som hun mottok litteraturprisen Bókmenntaverðlaun Tómasar Guðmundssonar for. Hennes tredje roman, Afleggjarinn, er oversatt til mange språk. For romanen fikk hun i rad og rekke: Fjöruverðlaunin, Kvinnenes litteraturpris, DVs kulturpris, den franske Prix du page og den kanadiske Prix des libraires du Québec.