Nordisk barnebokpris til Oskarsson

– Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris går til en beretning som våger å ta sin tid.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2018 går til Bárður Oskarsson for boken Træið ( Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2017).

– Jeg står her og mottar prisen for Bárður Oskarsson. Først og fremst vil jeg si hjertelig til lykke, Bárður. Du kom som et friskt pust i færøysk barnelitteratur, du har flyttet grenser og satt færøysk barnelitteratur på kartet, sa Bárðurs forlegger.

Dette var tredje gang Bárður Oskarsson ble innstilt til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Han har tidligere vært innstilt med bøkene Hin flata kaninin (Den flate kaninen) i 2014 og Stríðið um tað góða grasið i 2016.

Våger å ta sin tid

– Nordisk råds barn- og ungdomslitteraturpris 2018 går til en beretning som våger å ta sin tid, i en virkelighet der vi stendig bombarderes av inntrykk, het det i Nordisk råds innstilling.

Boken handler om kaninen Bob, som lurer på hva som finnes på den andre siden av treet. Dit har han bare våget seg én enkelt gang, men han måtte flykte fra en hund lenge før han fikk stilt nysgjerrigheten sin. Han føler seg stadig tiltrukket av treet og tanken på det spennende ukjente på den andre, men han er i tvil om han tør å gå dit en gang til. Men kanskje er det ikke nødvendig i det hele tatt? Kanskje kan Bob være tilfreds med det hans åpenbart veldig bereiste venn Hilbert sier?

Viktigere enn noensinne

Prisen ble delt ut av Gunilla Bergstrøm, som påpekte prisens viktighet:

– Et bilde mer sier tusen ord sies det. Det er ikke sant. I dag blir bilder manipulert på ett sekund. Da behøver man ordene igjen, som forklarer, graver og avslører det falske og nye og gamle sannheter. Nordiske råds forfattere blir viktigere enn noensinne.

Bárður 

Bárður Oskarsson (født 1972 i Tórshavn) er bildebokforfatter, illustratør og kunstner. Han debuterte som barnebokforfatter i 2004 med boka Ein hundur ein ketta og ein mús (En hund, en katt og ei mus), som mottok Vestnordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2006 og samme år ble inkludert som “Special Mention” i White Ravens of The international children’s digital library. Stríðið um tað góða grasið («Kampen om det gode gresset”, ikke oversatt til norsk) fikk samme anerkjennelse i 2013.

Oskarsson illustrerer sine egne barnebøker, og de er ofte besatt av dyrefigurer. Træið (“Treet”, ikke utgitt på norsk) er ikke noe unntak i så henseende. Med subtil humor fortelles den klassiske og evig aktuelle historien om å forsøke å bli klok på verden – for hvem kan man egentlig stole på? Er det umaken verdt å se tingene med sine egne øyne? Er det noe viktig på den andre siden av treet?

Hvem vet?

 

(Foto: Nordisk råd)