Nominert til P2-lytternes romanpris

Festspilldikter Linn Ullmann får med seg store navn til De litterære festspillene i Bergen. (Foto: Kristin Svanæs-Soot.)

Linn Ullmann er en av seks nominerte til P2-lytternes romanpris 2021.

Linn Ullmann har fått en rekke gode kritikker for romanen Jente, 1983, der den 55 år gamle forfatteren Karin prøver å finne ut hva som skjedde i livet hennes da hun var 16 år.

Ullmann gransker i denne romanen sine egne minner, og fortiden som fotomodell på 80-talet. Historien veksler mellom den voksne kvinnen som forteller fra nåtida, og den 16 år gamle jenta og hennes relasjon med en mye eldre fotograf.

I følge NRKs Marta Norheim håndterer Ullmann stoffet med stor presisjon, i tillegg til å lene seg til sterke tekster fra andre skrivende kvinner, som for eksempel Marguerite Duras. Dagbladets Cathrine Krøger var også begeistret i sin anmeldelse, og mente Ullmann i denne romanen er både «usentimental og utforskende, humoristisk, sødmefylt og spiddende».

Dette er de nominerte:

Fiskehuset av Stein Torleif Bjella (Oktober)

Jeg grunnla de forente stater av Hilde Susan Jægtnes (Tiden)

Mordet på Henrik Ibsen av Erlen O. Nødtvedt (Aschehoug)

Den siste overlevande er død av Mattis Øybø (Oktober)

Kvar dag skal vi vere så modige av Brynjulf Jung Tjønn (Cappelen Damm)

Jente, 1983 av Linn Ullmann (Oktober)

Leserne bestemmer

P2-lytternes romanpris er NRK sin egen litteraturkåring. Den blir årlig delt ut av radiokanalen P2, og er i følge dem selv den eneste litteraturkåringen i Norge hvor juryen diskuterer seg fram til en vinner for åpen mikrofon.

Jurymedlemmene er valgt ut blant vanlige lesere som har søkt om å delta. De skal diskutere seg frem til en vinner direkte på radioen. Vinneren blir kåret den fredag 18.februar 2022.

Prisen ble første gang delt ut i 1998 da Jan Jakob Tønseth vant for Et vennskap. Fjorårets vinner var Olaug Nilssen med romanen Yt etter evne, få etter behov.