Ni av ti leser bøker

Årets leserundersøkelse er klar: – Stadig flere av oss leser og kjøper e-bøker i tillegg til papirbøker, konstaterer Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen.

Leseundersøkelsen fra Ipsos MMI viser at nordmenns boklesing fremdeles er i verdenstoppen.

Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningens leserundersøkelse ble offentliggjort i dag. Leserundersøkelsen gjennomføres av Ipsos MMI på oppdrag fra Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen. Undersøkelsen kartlegger blant annet nordmenns lesevaner og bokkjøp.

 

 – Stabilt og godt

Undersøkelsen viser at boklesingen i Norge holder seg stabilt på verdenstoppen: Ni av ti nordmenn leste minst en bok i fjor (utenom skolebøker). Hele 97 prosent av kvinnene leser bøker, mot 85 prosent av mennene. I snitt leser nordmenn 15 bøker i året, og 40 prosent av oss leser flere enn ti bøker årlig.

– Vi er veldig glade for å se at boklesingen fortsatt står sterkt i Norge. Tallene viser et stabilt og godt marked i en medievirkelighet som er i stor forandring, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

 

Populært med lyd

Omsetningstallene de siste par årene viser at det blir stadig mer populært å ha lyd på øret. Dette bekreftes også av Leserundersøkelsen. 20 prosent av befolkningen hørte en lydbok i fjor.

Også e-boklesingen er i ferd med å røre på seg 15 prosent av befolkningen leste minst en e-bok. Det er tre prosentpoeng opp fra 2014. Det er omtrent like mange som leser norske som fremmedspråklige e-bøker.

– Stadig flere av oss leser og kjøper e-bøker i tillegg til papirbøker. Dette er i tråd med utviklingen vi ser i andre land, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

Leserundersøkelsen inneholder også informasjon om lån av bøker på biblioteket, kjøp og salgskanaler. Hele undersøkelsen finner du her.