– Å bli stinkende rik er null stress, skal vi tro Frode Grytten og Henning H. Bergsvåg.
En litteraturfestival kan by på så mangt. Musikk, opplesninger, debatter … og «lulleshow». Frode Grytten og Henning H. Bergsvågs «Vil du bli mangebiljardær» er et eksempel på det siste. Herregud.
Litteratursymposiet i Odda er i gang, og byens store sønn Frode Grytten er høyt og lavt. I spann med poetkollega Bergsvåg inviterte han til multimedieshow i Terapisalen på biblioteket i ettermiddag, og de som var til stede ler trolig fremdeles.
– Null stress
Tittelen på lulleshowet hadde lokket langt flere enn det var plass til i salen, men de som var der glemmer det neppe med det første. Og sannelig ble de ikke mangebiljardærer alle sammen.
– Å bli stinkende rik er null stress, hevdet de to dikterne bak forestillingen, men de advarte også mot ensomheten det vil føre med seg å være mangebiljardær, eksemplifisert ved lydopptak av de såre stemmene til ensomme hvaler i verdenshavene. Dessuten ble det gitt eksempler på hvordan man kan gå i luksusfellen ved for eksempel å bli hekta på fotmassasjebad eller peanøtter og fyrstekaker. Et lite trøstedikt til den «stakkars» milliardæren Stein Erik Hagen ble også servert fra scenen.
Jesus og Trygve
De to dikterne var i storform og de fremmøtte fikk med seg en bråte tips om hvordan de kunne bli mangebiljardærer, og om fordelene og ulempene ved å være det. Og sammen kom salen og de to på scenen frem til at det bare har levd to helt perfekte og feilfrie mennesker på jorden til nå: Jesus og Trygve Hegnar.
Tilfellet Jesus ble forklart med opphavet hans, mens Hegnars ufeilbarlighet ble «bevist» ved opplesning fra skriverier signert ham. Kroneksemplet: Da Hegnar på åttitallet hevdet at man like gjerne kunne anlegge en bananplantasje som ilmenittsmelteverk i Oddas nabobygd Tyssedal og gjøre det like lønnsomt. Og som Grytten sa: – Vi vet jo hva som ligger der i dag: Yess, en bananplantasje.
Kapital på alle plan
Temaet for årets litteratursymposium i Odda er KAPITAL, så i lys av det gikk man også løs på en tolkning av ABBAS «dikt» Money, Money, Money. Også det et særs givende innslag, bare toppet av avslutningen med utdeling av penger og sukker til tonene fra Gro Anita Schønns litt bortgjemte slager «På Ringerike trenger’u’kke penger».
Kort sagt: Et arrangement litt på siden av det litterære, men helt i symposietemaets ånd. Her var det Kapital på alle plan.
Og etterpå gikk de nyslåtte mangebiljardærene ut i regnet. Litt rikere også i ånden.