Naja Marie Aidt får nordisk pris

Naja Marie Aidt har fått pris (Foto: Gyldendal forlag)

Den dansk-grønlandske forfatteren Naja Marie Aidt har fått den Svenska Akademiens Nordiska pris. Foruten ære, mottar vinneren 400.000 svenske kroner.

– Jeg er kjempeglad, forundret og overrasket. Å få en så viktig og særlig anerkjennelse av mitt forfatterskap fra et annen språkområde enn mitt eget, har virkelig stor betydning for meg. Det er en stor ære, sier Aidt i en pressemelding fra Svenska Akademien.
Naja Marie Aidt ble født på Grønland i 1962, men kom til Danmark som åtteåring og har bodd der siden. Hun debuterte med en lyrikksamling i 1991 og fikk i 2008 Nordisk Råds litteraturpris for sin novellesamling «Babian». I 2012 romandebuterte hun med Stein saks papir, som ble møtt med samstemt jubel fra norske kritikere da den utkom på norsk året etter. Hennes siste utgivelse er Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake, en meget personlig beretning om hennes sønns død som kom i 2017.
Naja Marie Aidt får overrakt prisen ved en seremoni 6. april.
Svenska Akademiens Nordiska pris ble innstiftet i 1986 og deles ut årlig. De siste årenes vinnere har vært Agneta Pleijel (2018), Karl Ove Knausgård (2019), Rosa Liksom (2020) og Eldrid Lunden (2021)