Når man ikke klatrer på bestselgerlister, leser man om lignende bragder. Jan Christopher Næss har fem fjellstø favoritter.
Jan Christopher Næss har sju romaner og elleve barne- og ungdomsbøker bak seg. Siste utgivelse er Et sted i tusenvis av år. Faktabok for barn (Gyldendal, 2019).
Alf B. Bryn: Tinder og banditter
Eplekjekk og munter reiselektyre av en av pionerene i norsk klatresport. Fra den tiden ferdsel i vertikale vegger foregikk i spikerstøvler, førstemann klatret usikret med et rep om livet og Korsika var en hvit flekk på vanlige nordmenns kart.
Eric Newby: A Short Walk in the Hindu Kush
Året er 1956. To uerfarne og dårlig utstyrte engelskmenn bestemmer seg for å dra på klatretur i Afghanistan. I ville og vakre fjelldaler som i dag er talibanernes bakgård, støter de på mange interessante karakterer, og det meste går galt.
Gwen Moffat: Space Below my Feet
Klatrebiografien til Storbritannias første kvinnelige fjellfører. I 1945 var Gwen lastebilsjåfør i hæren, men etter et tilfeldig møte med en pasifistisk boms tok hun tjuvperm for å klatre og leve på loffen i Wales og Cornwall. Det var siste gang hun hadde en ordentlig jobb. Alt hun trengte var uansett et tau og en sovepose.
Stein P. Aasheim: Trango – triumf og tragedie
I 1984 dro fire unge menn til Himalaya for å klatre opp en 1300 meter høy granittvegg. De tilbrakte flere uker i veggen. To av dem vendte hjem i live. Boken kan være vanskelig å få tak i, men i Hegdehaugsveien er det et antikvariat hvor eieren stiller den i vinduet hver gang han får inn et eksemplar. Den blir som regel borte i løpet av et døgn.
Joe Simpson: Touching the Void
Når du brekker et bein oppe i isødet på en fjelltopp i Peru, milevis fra nærmeste bebyggelse, er sjansene minimale for at du kommer ned med livet i behold. Særlig hvis partneren din ser seg nødt til å kappe tauet for ikke å bli trukket over kanten sammen med deg. En av de villeste overlevelseshistoriene jeg kan forestille meg.