– Vil ha straffetoll på amerikanske serier

DAGENS SOMMERGJEST: Harald Ofstad Fougner inviterer gjerne de demokratiske presidentkandidatene til bords. Men pølser får de ikke i år.

Markedssjef i Gyldendal Litteratur, Harald Ofstad Fougner, håper han klarer å koble av fra jobb – i hvert fall i deler av ferien. Det kan muligens Hornblower sørge for?

– Hvor tilbringer du ferien?

– Vi skal litt fram og tilbake mellom Norge og Danmark, men det første og lengste oppholdet er på Askerøya ved Lyngør, det var stedet for mine barndoms somre, og jeg prøver å påtvinge mine barn de samme minnene.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– For min del er målet å være sammen med familie og at jeg i hvert fall i deler av ferien greier å koble av fra jobb. Hvis jeg i tillegg kan oppleve å bli helt oppslukt av en bok (som regel er denne boka den samme hver sommer, nemlig bøkene om Hornblower), så er vel ferien komplett for min del.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Hvis jeg skal si en bok som ikke er en av våre, så tror jeg det må bli Janet Malcoms The journalist and the murderer, det er en sakprosabok som er noen år gammel men høyaktuell i disse true crime-tider. Og så leste jeg nylig Moby Dick, det var strengt tatt før jul, men den er utrolig kul. Øverst i sommerbunken nå ligger Tove Ditlevsens Barndommens gate.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Nja. På papir for min egen del, jeg foretrekker det stort sett og i hvert fall om sommeren. Men vi skal kjøre en del rundt med barna i år og da er lydbok i bilen gull. Og så leser jeg digitalt hvis jeg får akutte, sterke lesebehov og er langt unna sivilisasjon, da leser jeg ebøker på mobilen.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Normalt ville jeg svart: «Ordentlige gode pølser, sommerkoteletter og flere sorter sennep.» Men etter den dokumentaren tror jeg at jeg må si skalldyr eller no. Har også hørt at vegetarlasagne skal være så bra.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kanskje de demokratiske presidentkandidatene, jeg sliter fortsatt med å bestemme meg for hvem av dem jeg støtter. Eller skal jeg velge blant folk i bok-Norge? I så fall ville jeg invitert landets skolebibliotekarer.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg ville ha delt den opp i enkeltblomster og gitt den til de nydelige menneskene i min avdeling, de gjør en fantastisk jobb og gjør at det er en stor glede å komme på jobb hver dag. Det hadde nok også blitt en gledelig overraskelse for dem, for de mener jeg er så gjerrig. (Premisset er at BOK365 betaler for buketten, ikke sant?)

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Det måtte nok bli Strawberry Publishing, tenk å komme her og… neida. Ikke at jeg er konfliktsky, men jeg synes det virker som de aller fleste i Bok-Norge gjør som best de kan, og at vi samlet gjør en bra jobb.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville laget en klok og forutsigbar boklov, med like rammer for alle aktørene i bokbransjen. Og så ville jeg innført straffetoll på import av amerikanske TV-serier.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Det er et utrolig vanskelig spørsmål. Men jeg tror jeg sier Julia fra Bente Lohnes bokserie «Julias reise» fra begynnelse av åttitallet, det var hun som fikk meg ordentlig i gang med å lese bøker

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– «Prosessen».

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Om jeg har troa på framtida, kanskje? Og joda det har jeg, jeg tror en del ting blir ganske annerledes, men i dag så jeg et bilde av en som hadde tatovert omslagsbildet til Tante Ulrikkes vei på armen. Da ble jeg veldig lykkelig, og sånt gjør at man beholder troa.