Mysterier, mus og menn

Mysterier av Knut Hamsun er en av mange bøker som finner veien til teaterscenen denne våren.

Hamsuns kjente roman fra 1892 har vært dramatisert for norsk scene en rekke ganger. Denne gangen er det den spanske stjerneregissøren Calixto Beito som har omsatt boken til Nationaltheatrets scene. Beito er kjent for sin ekspresjonisme og lidenskapelige dramatiseringer. Mysterier er en av Hamsuns mest psykologiske romaner, og i hovedrollen finner vi Nagel som plutselig dukker opp i en liten by og rokker ved tilværelsen til innbyggerne der. Premieren er i april.

 

NESBØ I FLERE KANALER

Senhøstens 2015 ble Jo Nesbøs barneboksuksess Doktor Proktors tidsbadekar vist som film på norske kinoer. Denne våren kommer teaterversjonen. Hovedrollen som den den sprø oppfinneren spiller av Johannes Joner, og premieren er på Oslo Nye Teater i mars.

Cecilie Enger debuterte med barneboken Kjell-Aksel rocker i 1999, om lammet Kjell-Aksel som drømmer om å oppnå suksess med bandet han spiller i. Riksteateret har laget dukketeater av boken, og forestillingen fikk gode kritikker da den hadde premiere i fjor. Etter ett års turnévirksomhet er forestillingen tilbake i Oslo og spilles i Trikkestallen. Riksteateret turnerer også med Pinocchio denne våren.

BARNEBOKSUKSESS

Tor Åge Bringsværds bøker om Karsten og Petra er svært populære hos mange barn. Mari Vatne Kjeldstadli har basert sin forestilling Karsten og Petra: Alle vil ha en bestevenn på flere av bøkene i serien når hun har dramatisert denne forestillingen, men historien som fortelles fra scenen er helt ny. Karsten og Petra går i den samme barnehagen, og en dag overhører de at Karsten kanskje skal flytte. Det er første gang disse bøkene dramatiseres for scenen.

Teater Innlandet skal turnere kulturhus over hele landet med John Steinbecks gjennombruddsroman Om mus og menn, hvor handlingen er lagt til USA på 1930-tallet. Romanen har vært filmatisert tre ganger, og dramatiseres ofte på scener over hele verden. De to omstreifende arbeiderne Lennie og George opplever at vennskapet deres stadig settes på prøve. Premieren er på Lillehammer i slutten av februar.

EVENTYRLIG

Mari Moen og Ola E. Bø har dramatisert det kjente folkeeventyret Kvitebjørn Kong Valemon, slik at det skal passe for barn. En ond heks har forvandlet prinsen i eventyret til en isbjørn, og han kan bare innta menneskeham om natten. Forestillingene begynner på Det Norske Teatret i april.

Petter Mejlænders bok Den lille filosofen inviterer små barn til å filosofere over livet. I mars kommer boken til scenen med skuespiller Kari-Ann Grønsund i sentrum.

Erlend Loes Doppler har alt inntatt Trøndelag Teater. Historien, som norske lesere fikk servert i 2004, handler om en mann som forlater sivilisasjonen og begir seg ut i skogen hvor han blir kjent med en elgkalv. Daniel Defoes eventyr bok Robinson Crusoe danner basis for Jonas Corell Petersens eksistensialistiske teaterforestilling Øy, som har premiere på Nationaltheatret i mars. Petersen antyder at alle mennesker er strandet på sin egen lille øy, og viser oss fire mennesker som forsøker å overleve.

STERKE PIKER

Det Stille Teateret har blant annet gått sammen med Teater Innlandet for å pro – dusere forestillingen Sju minutter over tolv, som er basert på Patrick Ness’ ungdomsroman Monsteret kommer. Forestillingen skal ut på skoleturné denne våren.

Tonje Glimmerdal er Norges svar på Pippe Langstrømpe, og Maria Parrs kjente barnebokheltinne er en av hovedattraksjonene på Den Nationale Scene i Bergen denne våren. I mars har stykket premiere, men du kan også se det i Oslo. Det Norske Teatret setter nemlig opp igjen sin kritikerroste forestilling fra 2013 denne våren. Og det blir mer Maria Parr ved Haugesund teater, hvor Vaffelhjarte skal vises denne våren.

EKSTRAFORESTILLINGER

Flere av fjorårets teatersuksesser settes opp med ekstraforestillinger denne våren. Bukken Bruse i badeland gjorde det bra på scenen i 2015, og fra april blir det mulig å se dette stykket igjen i Trikkestallen til Oslo Nye Teater.

Mark Haddons kritikerroste roman Det merkelege som hende med hunden den natta spilles igjen på Det Norske Teatret, og på det samme teateret blir det enda flere forestillinger av Fugletribunalet, opprinnelig skrevet av Agnes Ravatn.

Ane Dahl Torp fikk flotte kritikker for sin versjon av Arne Garborgs Haugtussa fra 1895 da forestillingen med henne i hovedrollen ble satt opp i 2013. Den har senere gått flere ganger, og denne våren kan du oppleve stykket på nytt ved Det Norske Teatret i Oslo. «Magisk opplevelse» skrev VGs teateranmelder i mars i fjor og viste en sekser på terningen til monologforestillingen Morgon og kveld, spilt av Anne Marit Jacobsen og basert på Jon Fosses roman med samme navn. Historien tar for seg universelle temaer som tro, kjærlighet og vennskap, og handler om livet til en enkelt mann. Morgon og kveld ble nominert til Nordisk råds litteraturpris da romanen utkom i 2000, og er kåret til en av de beste norske romanene de siste 25 årene.

 

 

Hovedfoto: Nationaltheatret