Mykles forsvarstale

0 R UMAX PL-II V1.5 [3]

Nå kan du høre forsvarstalen Agnar Mykle aldri holdt da han sto tiltalt for å ha skrevet en utuktig bok.

I 1956 sto dikteren Agnar Mykle tiltalt for å ha skrevet en utuktig bok. Staten ved påtalemyndighetene ønsket å inndra og beslaglegge romanen Sangen om den røde rubin.  I bakgrunnen lå en annen diskusjon: Hadde Mykle brukt levende modeller for noen av personene i boka?

 

Agnar Mykle 1956. Foto: Fred Monclair

Denne måneden er det hundre år siden Agnar Mykle ble født, og det er i den anledning Litteraturhuset i Oslo markerer rettsaken mot ham ved å gi ham ordet på husets talerstol. Mykles ubrukte forsvarstale leses av skuespiller og forfatter Mattis Herman Nyquist. Det skjer lørdag 22. august klokka 15.00.

Mykle holdt ikke noen egen forsvarstale under rettsaken, men sa så lite som mulig, sannsynligvis etter råd fra sin advokat. Men han skrev på en forsvarstale, i flere utkast. De lå igjen blant hans etterlatte papirer, sammen med et kjærlighetsbrev til hans advokat.

Nå kan du altså for første gang høre forsvarstalen Agnar Mykle aldri selv holdt.

 

Et skille

DSC01544
Andreas Wiese: Et skille i norsk kulturhistorie. Foto Atle Nielsen

– Rettsaken mot Mykle markerte et klart skille i norsk kulturhistorie, sier daglig leder på Litteraturhuset Andreas Wiese. – Saken, med sin diskusjon av hvilken ytringsfrihet forfattere og kunstnere skulle ha, brakte Norge inn i en mer moderne tid. Og diskusjonene om bruk av levende modeller i litteraturen er fortsatt svært aktuell, sier Wiese.

Spesielt i Bergen, der store deler av handlingen i Sangen om den røde rubin foregår, følte mange seg truffet og utlevert av Mykle etter utgivelsen.

Nå kan alle for første gang få høre hva Agnar Mykle ønsket å si.

Mattis Herman Nyquist spilte selv bokens hovedperson Ask Burlefot i Riksteatrets oppsetning av Sangen om den røde rubin i 2010, og ble også nominert til Heddaprisen samme år for innsatsen.

 

Første i rekken

Mykles forsvarstale er den første i en rekke der Litteraturhuset tar opp berømte taler og foredrag fra kulturhistorien, og gir publikum mulighet til å høre hva som ble sagt den gang ordene falt for første gang.

Talene skal holdes av noen av Norges fremste skuespillere. Gard Eidsvold lar publikum høre Jens Bjørneboes foredrag om «Svikeren», Gjertrud Jynge gir oss Sigrid Undset om krig og litteratur, Svein Tindberg vil holde Ole Hallesbys Helvete-foredrag og Gisken Armand vil gi stemme til Gina Krogs argumentasjon om hvorfor kvinner bør få stemmerett.

Serien med berømte taler og foredrag har fått tittelen «Som sagt», og vil bli fremført på lørdager gjennom høsten.