Mot rekordår

Mot rekord? Forlegger og redaktør i Pelikanen. Eirik Bø og Karl Ove Knausgård, i værharde omgivelser. Foto: Asbjørn Jensen

Det relativt ferske forlaget Pelikanen har sikret seg et par nye, sterke kort, og ser frem mot bokhøsten med forventning. Og forlegger Eirik Bøe tror det blir forlagets beste høst.

Eirik Bø er svært fornøyd med høstlisten og året så langt. Han tror og håper at 2018 blir forlagets beste år til nå.

Kommer med roman på Pelikanen: Monica Isakstuen. Foto: Tommy Ellngsen

– Ja, jeg synes vi har en eksepsjonelt sterk høstliste i år, med blant annet fire norske utgivelser vi har stor tro på. Blant dem er Monica Isakstuens nye roman, som kommer hos oss i høst. Rase er hennes første roman etter at hun vant Brage-prisen for Vær snill med dyrene, og det har blitt en veldig sterk roman som vi har store forventninger til. Boka er rasende god i seg selv, og så er det en stor lesegruppe der ute som vil bli veldig glad for denne, som på mange måter går i fotsporene til den forrige.

Tønes 

Forlegger og daglig leder Eirik Bø er eneste ansatte i Pelikanen, som har åtte bøker på listen i høst, og 15 i alt i 2018.

Kommer med roman på Pelikanen: Frank Tønnesen. Foto: André Løyning

– Syv av disse er norske, noe som betyr at vi i mindre grad enn før er et forlag som først og fremst gir ut oversatte titler, sier forleggeren,

Musikkinteresserte og andre kan forr eksempel se frem til et møte med Frank Tønnesen, bedre kjent som Tønes, i bokform.

– Tønnesen er jo uten tvil en helt gudbenådet historieforteller, slik vi kjenner det fra sangene hans, og nå har vi endelig fått dette over i skjønnlitterær form. Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem er blitt en samling fortellinger som er en slags kollektivroman fra en ikke navngitt bygd på Sørvestlandet, spekket med karakterer som folk lett vil kjenne seg igjen i og more seg over, sier Eirk Bø.

Menns lengsler

Skriver om menn å Pelikanen: Brit Aksnes. Foto: ari Laupsa

Ellers har vi jo også to norske sakprosatitler i høst som det er lov å knytte store forventninger til, forteller han. – Først ut av disse er Brit Aksnes som er aktuell med Mannemenneske, en intervjubok der hun har snakket med 23 norske menn som anonymt betror seg om sine innerste følelser og lengsler, om forhold, ekteskap, mannsrolle, utroskap, sex og forventninger til livet. Det har blitt enormt interessant! Virkelig en slags typologi over norske menn. Dette ble også gjort av Åshild Ulstrup i 1978, i boka Menn og elskere, så dette er en slags oppdatering; hvordan ser den norske mannen ut nå, 40 år og en generasjon eller så seinere og etter den likestillingsrevolusjonen som ligger imellom.

Al-Quaida

Forlegger i Pelikanen: Eirik Bø. Foto: BOK365

Så kommer også krigsreporteren Pål S. Refsdal som har reist og bodd med forskjellige Al-Qaida-tilknyttede grupper som opererer i Syria. Martyrene som den heter er en rystende bok, et slags korreks til de karikerte bildene vi har av disse menneskene, og forfatteren viser dem fram som individer og mennesker, i all sin tragedie.

Her kommer vi tett på, og det er både opplysende og oppryddende i forhold til hva som egentlig skjer i Syria, og hvem som opererer der.

Og så må jeg også nevne at høsten også bringer nye bøker fra både Maggie Nelson, med I blått, og Rebecca Solnit, med Å gå seg vill. De er jo ta av de skarpeste og mest klarttenkende kvinnene i samtidslitteraturen, uansett sjanger, hevder Bø.

Redaktør Knausgård

Redaktør i Pelikanen: Karl Ove Knausgård. Foto: BOK365

Pelikanens eneste ansatte er også eier av forlaget, sammen med brødrene Karl Ove og Yngve Knausgård, og alle bidrar også til driften.

– Karl Ove har jo vært redaktør for all den norske skjønnlitteraturen, mens Yngve setter alle bøkene, og er også involvert i designen. Vi mistet tragisk nok medeier og designer Asbjørn Jensen til kreften tidligere i år. Asbjørn hadde designet så og si alle bøkene våre og utarbeidet den profilen som er så gjenkjennelig for Pelikanen. Det var et stort tap, men vi har hentet inn gode krefter i den videre driften, sier Eirik Bø.