Morriseys romandebut slaktes

Rome, Italy. 14th October 2014 -- Morrissey, the former lead singer of The Smiths, performs live on stage in Rome at the Atlantico Club. -- Morrissey, the former lyricist and lead singer of the band The Smiths, performed live in concert at the Atlantico Club in Rome.

Artisten har romandebutert. Men burde visst latt være.

Steven Morrisey, tidligere frontfigur i The Smiths og kontroversiell, feiret popstjerne, har levert sin skjønnlitterære debut. Ifølge anmelderene skulle han latt det være.

 

Avisene i hjemlandet er nådeløse i sine omtaler av boken, og også her hjemme slaktes boken, med tittelen List of the lost.

Dagsavisens Bernt Erik Pedersen har lest boken og tror ikke det han ser. Han skriver blant annet dette:

«Vi som har holdt ut med Morrissey gjennom et langt liv kan prøve å ta boka som et utslag av hans bisarre humor, at dette er en burlesk spøk, at Morrissey skulle snu seg på siste side og si «hva? Likte dere ikke boka mi?», med et ondt glimt i øyet, som om det er vi som er blitt lurt. Det kan han ikke slippe unna med. For langt inni teksten et sted skimtes den Morrissey som lengter etter livslyst, søker ømhet, roper om å være menneskelig og bli elsket. Men dette er en bok ikke engang en mor kan elske.»

Du kan lese hele anmeldelsen her.

 

«An unpolished turd»

morriseyBritiske The Guardian går enda lengre:

“Do not read this book; do not sully yourself with it, no matter how temptingly brief it seems,” skriver anmelderen Michael Hann i  The Guardian.

“All those who shepherded it to print should hang their heads in shame, for it’s hard to imagine anything this bad has been put between covers by anyone other than a vanity publisher. It is an unpolished turd of a book, the stale excrement of Morrissey’s imagination.”

Det er nesten for ille til å oversettes, men avisen mener altså at alle som har hatt med denne utgivelsen å gjøre burde bøye hodet i skam … «Det er en upolert dritt av en bok …».

 

Stoppet oversettelser

Steven Morriseys selvbiografi fra 2013 ble forholdsvis godt mottatt, og var under oversettelse til flere språk da Morrissey selv plutselig bestemte at den bare skulle komme ut på engelsk. Og slik ble det.

I Norge hadde Spartacus Forlag signert kontrakt om utgivelse, og var nesten ferdig med oversettelsen da de britiske rettighetshaverne plutselig nektet å kontrasignere avtalen. Forlagssjef Per Nordanger i Spartacus sier til BOK365 at de i likhet med 14 andre europeiske forlag har vurdert søksmål, men foreløpig latt det være.

Nå foreligger altså artistens debutroman – og bare på originalspråket. Den har fått tittelen List of the Lost og handler om et sprintstafettlag fra 70-tallet som kommer til å drepe en person. Dette viser seg å være en demon, som deretter kaster en forbannelse over laget …

Romanen utgis på det velkjente forlaget Penguin, og får altså kraftig medfart.