– Jeg ønsker debatt

Agnes Lovise Matre setter ord på det tabubelagte i sin nyeste roman. Boken, som utkommer både på bokmål og nynorsk, handler om en kvinne som utsettes for et overgrep.

Forfatter: Agnes Lovise Matre, 49 år

Aktuell med: Kledd Naken, Comino Forlag.

Boken utkommer på bokmål og nynorsk samtidig. Iselin, en mamma med to barn, blir brutalt voldtatt av en nær bekjent etter en bygdefest. Leserne får følge hennes kamp mot skammen, redselen for overgriperen og for at andre skal få vite.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg skrev boken fordi 90% av alle voldtekter i Norge aldri blir anmeldt. Av de som blir anmeldt blir bare ca 10% domfelt. Dette synes jeg er svært alvorlig i et land hvor vi liker å si at vi er et av de mest likestilte samfunn som finnes. Jeg har prøvd å lage en historie som kan forklare noen av årsakene til at det er slik, og også hva det kan gjøre med kvinner som blir utsatt for slike overgrep. Som forfatter har jeg valgt å rote rundt i tabuer. Jeg ønsker debatt, og å være noens stemme, om det kan hjelpe litt.

 

agnes matreTre favoritter:

Vanskelig å velge.

Yngve Kveine: Lyden av Asfalt. Fordi den tar pubertet og overgang til voksenlivet på alvor, og sier det ingen turte si den gangen. Den er like aktuell for ungdom i dag.

Harald Sødal: Fuglene under himmelen.  Det er en sterk roman om en flyktningkvinnes historie. Den har gjort meg til en bedre lærer for elever som har vært på flukt.

Lars Mytting: Svøm med dem som drukner. Fantastisk historie, fantastisk språk, som dro meg inn i mitt frankofile jeg, og holdt meg der.

 

Uslipt diamant:

Kjell Erling Bardal: Et blått sjal av bly. Språket er så vakkert at jeg må stanse opp flere ganger og lese en gang til.

 

Sist leste bok:

Marit Reiersgård: Jenta uten hjerte. Velskrevet og sterk historie som engasjerer meg. Dette er mer enn en krimroman.

 

Hvordan jobber du?

Jeg tenker grundig gjennom et tema først og leter i mørke rom etter tabuer vi helst ikke snakker om. Til neste bok, oppfølgeren til Kledd naken, har jeg intervjuet en kvinne. Det er nok et tabu hun forteller meg om, og jeg tar et utgangspunkt i historien hennes og bygger plottet rundt den. Så baker jeg inn egne erfaringer og andres historier til jeg til slutt vet hvor jeg skal. Da skriver jeg gjerne noen scener for å komme i stemning. Når jeg står fast i tankeprosessen leser jeg artikler, bøker og andre bøker om emnet.

Når jeg vet hvor jeg er og hvor jeg skal, planlegger jeg scene for scene. Gjerne 70-80 stykker og noterer ideer underveis. Jeg blir kjent med karakterene mine. Noen kjenner jeg svært godt før jeg begynner å skrive, andre blir jeg bedre kjent med etterhvert. Karakterene gjør litt som de vil i hodet mitt, og jeg prøver å følge deres tanker og la handlingene komme derfra. Når jeg begynner å skrive, så kjører jeg ofte av veien i første sving, men kommer meg inn igjen på et vis og fortsetter til jeg er ferdig. Da er det viktig å være tro mot min egen plan, selv om en del blir annerledes enn jeg hadde tenkt, og selv om jeg tenker at dette aldri går bra. Når råmanus er ferdig begynner jobben med å kutte, skrive om, putte inn nye karakterer eller scener.

Jeg sitter alltid i en lenestol og skriver, med pc-en i fanget og beina på en krakk. Jeg kan skrive over alt. Når jeg går inn i de mørke krokene, lukker jeg gjerne verden ute med et rekviem på full guffe i ørene. I disse fasene er jeg irritabel, sårbar og sær, og folk bør helst skygge unna. Det gjør vondt, og skal gjøre vondt å skrive om tabuer. Gjør det ikke det, har jeg ikke fått det til, tenker jeg. Når jeg beskriver naturen går det gjerne i meditasjonsmusikk eller impresjonistiske svevende toner. For det meste skriver jeg i helger og ferier.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Varg Veum, om han er kliss lik Trond Espen Seim, selvfølgelig. Han og jeg hadde lett kunnet tømt en rødvin.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Herbjørg Wassmo ville fortjent den fordi hun er vågal, skriver poetisk og vakkert om urettferdighet. Av nyere forfattere har jeg ingen forslag.

 

Facebook og sosiale medier – Fest eller kolera?

Fest!

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

www.sprakradet.no

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

På bar med Knausgård, selv om jeg er redd for at stevnemøtet kunne blitt kortvarig.