God morgen, Tanum Litteraturhuset!

Når flisene er fuget og du er halvveis i en strålende Norman Mailer-bok, kan det ikke bli annet enn en god morgen på Tanum Litteraturhuset.

Tanum Litteraturhuset er en unik bokhandel i Norge, strategisk plassert midt i hovedstaden og innenfor veggene til Europas største litteraturhus. Det er her litteraturfolket vanker, og bokdebattene raser.

Litteratuhuset ble åpnet i 2007, da med Norli som bokhandel i første etasje. Tanum overtok ansvaret i 2009 – og selv om arealet på bokandelen krympet, kan du finne et omfattende utvalg innenfor alle sjangre. Bokutvalget gjenspeiler også til enhver tid Litteraturhusets program.

Bokhandelen passer perfekt både for de som bare vil rusle langs hyllene og titte, samt de som er ute etter gode anbefalinger fra den kyndige betjeningen.

 

Navn: Odd M. Karlsen (30)

Jobber hos: Tanum Litteraturhuset. Drøye 3 år.

 

Tanum Litteraturhuset

 

Er det en god morgen?

Rakk å impregnere de nye hvite fugene på badet før jeg dro på jobb, så ja, det vil jeg si.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Det siste jeg solgte før jeg dro i går, var noen bøker om andre verdenskrig og det lille jeg kunne oppdrive om Vietnamkrigen, blant annet Norman Mailers De nakne og de døde. Det er jo en jæskla spennende bok, men jeg kom av en eller annen grunn bare halvveis da jeg tok fatt på den for noen år siden. Den er rimelig tjukk, da. Det kan jo ha hatt noe med det å gjøre.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Jeg pløyde meg skrekkslagen gjennom Dracula og Frankenstein i forrige uke. The horror! Har knapt sovet siden.

Brukte desember på å tette det hullet Min kamp 1-6 utgjorde i min samtidslitterære lesehistorikk. Man kommer liksom ikke utenom Knausgård, men det var fantastiske bøker. Angrer på at jeg ikke har lest dem før.

Ellers gleder jeg meg til å lese Jevgenij Zamjatins bok Vi som Solum gir ut i mars, og Denis Johnsons Togdrømmer som gis ut av Pelikanen i disse dager.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Det går for det meste i veien til toalettet. Sånn bokmessig så spør folk om alt mulig rart. Vi selger mye bredde og har få bestselgere. Det er ålreit. Men hvis vi har besøk av en forfatter fra en eller annen sær kant av verden, kan du banne på at det kommer en dame i lilla gevanter for å spørre om vi ikke har den aktuelle boken på originaaaalsproget. Forferdelig irriterende. Jeg mener, hvem klarer vel å lese dansk med alle de kommaene?

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Jeg tror ikke jeg er genetisk disponert for bli påvirket av en bok i så stor grad at jeg sykler til Øst-Asia for å la meg omskjære, eller hva folk gjør når de leser en bok som virkelig forandret dem som menneske, men jeg tror man kan bruke litteratur som gjødsel for å dyrke frem et bedre jeg. Jeg begynte å lese mer skjønnlitteratur enn andre gutter på min alder etter å ha lest Hvite niggere av Ambjørnsen, så det var vel den som startet det for min del.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«SELGER DERE MAMMUTER HER??» Heheheheheeeee, neida, jeg vet ikke. Det er så mange gærninger der ute.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt deg med bak disken?

Marilyn Monroe i Joyce Carol Oates Blonde. Da jeg var liten var jeg litterært forelska i Becky i Tom Sawyer, men det ville selvfølgelig ikke funka i dag, siden hun for alltid vil være en vakker ung pike, mens jeg er dømt til å eldes og dø.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Personlig har jeg verken behov for å møte en forfatter, eller å få signaturen hens. Jeg synes det har gått litt inflasjon i signeringer. Men hvis jeg kunne velge, måtte det ha blitt en Don Rosa med synet i behold. Han virker så jovial. Også tror jeg det ville vært minneverdig å støte på Oscar Wilde i festlig lag etterpå.