Minst 60 bokhandler stenger

ARK ved Klingenberg i Oslo.

31 ARK-butikker og 29 Norli-butikker må corona-stenge. Kjedetoppene stoler på myndighetenes vurderinger.

Nedstengningen i de ti Østlandskommunene får også konsekvenser for norsk bokhandel: Totalt 60 butikker i ARK- og Norli-kjedene må stenge fra i dag. I tillegg kommer Akademika-butikker, Fri Bokhandel-butikker, og andre uavhengige bokhandler i de aktuelle kommunene.

Kommunene som er berørt av nedstengningen knyttet til muterte corona-virus er Oslo, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss (pga smittekobling) og Våler (pga smittekobling).

– 29 butikker må stenge i dag, forteller kjededirektør John Thomasgaard i Norli. Også ARK er berørt: – Totalt 31 butikker totalt i ARK er rammet av nedstengningen, forteller konstituert kjededirektør Kine Søby,

Tilgjengelig på nett

I noen land, eksempelvis Tyskland, har bokhandel blitt definert som «kritisk virksomhet» sammen med blant annet apotek og dagligvare. Enn så lenge har ikke Solberg-regjeringen lagt seg i samme spor.

– Dersom regjeringen hadde vurdert det slik at bokhandel skulle være et unntak så hadde vi åpnet. Vi forholder oss til regjeringens retningslinjer og stoler på deres vurderinger, sier Kine Søby.

Også John Thomasgaard har tillit til vurderingene som gjøres:

– Det er klart vi slutter opp om de tiltakene som er nødvendige. Alt er uansett tilgjengelig på nett.

Flere følger etter?

De ti berørte kommunene kan få følge av flere nærliggende i løpet av de neste dagene. Lørdagen har eksempelvis vært preget av eviglang polkø i Sandvika. Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog frykter tilstrømmingen fra et nedstengt Oslo og har luftet ønske om at også nabokommunene til det allerede nedstengte Oslo-området vil få tiltak. Tidligere i dag var også ordførerne fra Asker, Drammen, Lillestrøm og Lørenskog i møte FHI, statsforvalteren og Helsedirektoratet.