Minnepris til Vatne

Bjørn Vatne ble årets mottager av Stig Sæterbakkens minnepris.

– Jeg har aldri sett så mange ansikter som kollektivt sier: «Kem i helvette er det der?», sa Bjørn Vatne da han tirsdag kveld mottok Stig Sæterbakkens minnepris.

Minneprisen ble delt ut for syvende gang, og i år ble den altså tildelt Bjørn Vatne på Cappelen Damms høstfest på Kunstnernes hus i Oslo.

– Jeg må få takke Cappelen Damm som inviterte meg hit, og for en så flott pris. Tusen takk til juryen for flotte ord, og takk til den som blandet drinker på jurymøtene. Jeg kan dele denne prisen med alle som føler de har lurt en jury, sa prisvinneren videre.

Slektskap til Sæterbakken

– Romanen tilhører to verdener, den som omgir oss og den vi forestiller oss. Prisvinneren skriver fra begge disse romanverdenene, og plasseres derfor i et lite, celebert selskap her i Norge. Det er et slektskap til Sæterbakkens egne bøker, som ofte beveget seg i et grenseområde, sa juryens formann, Olav Haagensen.

Bjørn Vatne debuterte i 2015 med romanen Slik skal vi velge våre ofre (Gyldendal), og boken ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere. Tidligere i år ga han ut romanen Nullingen av Paul Abel (Gyldendal), som mottok strålende kritikk av et samlet anmelderkorps.

Vatne har tidligere studert sosiologi og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og har studert ved Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø, som han også gjerne ville takke:

– Forfatterstudiet i Tromsø har betydd veldig mye, og særlig gjestelærerne. Og takk til Gyldendal, for at jeg fikk komme dit, skrive bøker og plage redaktørene mine.

Men den største takken sparte han til slutt

– Man takker gjerne familie for støtte, for at mine foreldre passet barn mens jeg skrev … og man takker partneren sin, men når partneren står for 40 prosent av ideene og 70 prosent av motivasjonen så blir det ikke helt det samme. Den største takken går derfor til Tove, som pushet meg forover. Og dersom noen er ute etter to eller tre romanideer, er det bare å snakke med henne.

Stig Sæterbakkens minnepris

Prisen på 100 000 kroner skal gå til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt to til fire skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er intensjonen at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg.

Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet.