– Miniforlag uten hårete mål

PÅ OLIVIA-LAGET: Forlegger og forfatter Lisbeth Pettersen.

De driver digitalt fra Drammen og pakker både noveller, thrillere og meditasjon mellom permer. Hils på Olivia Forlag.

I oktober datt en bok inn BOK365-redaksjonen. Vi dro kjensel på mange av forfatternavnene på omslaget til novellesamlingen Om å elske, men forlaget var mer ukjent.

Med kjente forfatternavn

PÅ OLIVIA-LAGET: Dörte Giebel.

Om å elske inneholder 15 sterke historier skrevet av en litt utypisk blanding forfattere. Noen av dem er svært godt etablerte, som for eksempel Ingvar Ambjørnsen, Levi Henriksen og Unni Lindell. Vi har også fått med oss Gabriele Haefs, kona til Ingvar Ambjørnsen, som hovedsakelig jobber som oversetter, og Monika Steinholm, som hittil er mest kjent som barne- og ungdomsbokforfatter, forteller Lisbeth Pettersen, forlegger i Olivia.

– Hva og hvem er dere?

– Vi er en gjeng som startet forlaget av ren pur glede. Vi har drevet med kommunikasjon hele livet, fylt hverdagen med lesing og skriving, og har lyst til å få ut gode historier, også i form av bøker, forteller Lisbeth Pettersen.

– Har mye å lære

PÅ OLIVIA-LAGET: Torunn Pettersen.

Forlaget har adresse i Drammen, men drives digitalt, etter som man til dels har stor geografisk spredning. Redaktør Dörte Giebel jobber fra Hamburg, hvor hun også skal holde et øye med det tyske bokmarkedet for mulige oversettelser. Lisbeth Pettersen jobber fra skrivestuen sin ved Drammensfjorden. Medeier Torunn Pettersen holder til i Oslo.

De nevnte er også deleiere i forlaget, sammen med Andreas Olsen og Ninja Pettersen, som også tar seg av den tekniske driften.

– Hva er ambisjonsnivået?

– Vi er et miniforlag uten hårete mål, men vi er seriøse. Konseptet er å kombinere litterær kvalitet med gode historier, uansett sjanger. Vi har tre utgivelser i år og håper på fire neste år, men bokmarkedet er i endring og inngangsdøren til bokhandlerne smal, så vi vil prøve oss fram. Det er mye å lære, fastslår Lisbeth Pettersen.

Klima-thrillere

NOVELLESAMLING PÅ OLIVIA: Om å elske.

Det er altså ikke bare novellesamlingen Om å elske som figurerer på årets Olivia-liste:

Den første Olivia-utgivelsen kom i mars i år, med thrilleren Det er så mørkt her, som er den andre boka i serien om klimaforskeren Nina Berger – signert Lisbeth Pettersen selv. Den første boka, La meg ikke huske, kom ut på det som før var Juritzen Forlag. Den har vi kjøpt tilbake rettighetene for og gitt ut som e-bok, den kommer som lydbok på Storytel neste år.

Om noen få dager kommer en liten bok om meditasjon: Emosjoner – Frihet fra sinne, sjalusi og frykt.

– Den synes vi er spesielt viktig i en tid hvor mange strever med følelsene sine, sier Lisbeth Pettersen.