Milepæl for Partons bokprosjekt

Dolly Partons bokprosjekt har delt ut mer enn 100 millioner bøker til barn over hele verden.

Få vet at Dolly Parton har utgitt to barnebøker, og de aller færreste vet nok at hun i tillegg siden 1995 har drevet sin egen bokklubb for barn. Dolly Partons Imagination Library sender ut én bok i måneden helt gratis til barn over hele verden mellom 0 og seks år.

Nå har bokklubben sendt ut 100 millioner bøker. Selv kaller sangeren prosjektet for noe av det viktigste hun har gjort i livet.

LES OGSÅ: 10 artister som har utgitt bøker

Inspirert av pappa

Prosjektet var først ment som et lokalt prosjekt, med Partons grunnleggende visjonen om at lesing skaper bedre framtidsutsikter. Prosjektet startet da hun innså at hennes pappa aldri fikk sjansen til å lære seg å lese og skrive:

– Pappaen min fikk aldri mulighet til å gå på skolen. Han kunne verken lese eller skrive, og det hindret ham i livet. Han var en smart mann og hadde masse sunn fornuft.

Det var i utgangspunktet barna i hjemområdet i Tennessee hun siktet seg inn på å sikre at alltid hadde tilgang på bøker. Nå finnes prosjektet i femti amerikanske delstater, og i Canada, Australia og Storbritannia. Prosjektet finansieres av ulike lokale sponsorer, mens bøkene velges ut av et ekspertpanel for å sikre at barna får riktige bøker til sin aldersgruppe.

En milliard

Parton er glad for at faren levde lenge nok til å se at prosjektet tok fart, og hun forteller at han elsket at barna i hjembyen kalte henne «boktanten». Hele 23 år siden prosjektets oppstart står hun fremdeles fast ved den innledende tanken med Imagination Library:

– Hvis du kan lese, men ikke har råd til høyere utdanning, så kan du fremdeles lære alt du vil her i livet. Det finnes en bok om alt. Jeg syns det er viktig at man derfor oppmuntrer barn til nettopp lesing. Og at de drømmer stort, om et fint liv og en framtid.

Nå når målet med 100 millioner bøker er nådd, så sikter bokklubben på en milliard.

 

(Hovedfoto: Tech. Sgt. Cherie A. Thurlby, U.S. Air Force / Wikimedia Commons)