Milan Kundera har gått bort

Milan Kundera (foto: Elisa Cabot )

Den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera er død.

Milan Kundera ble 94 år gammel. Dette rapporterer tsjekkisk tv.

Kundera (1929-2023) debuterte som poet i 1953 og har skrevet både noveller, romaner og skuespill. Han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i 1984 med romanen Tilværelsens uutholdelige letthet (norsk utgave samme år). Boken er filmatisert og har blitt en av filmens klassikere, med Juliette Binoche i hovedrollen.

Milan Kundera var regnet som en av Europas viktigste nålevende forfattere og har mottatt en rekke priser. I 2020 mottok han Frans Kafka-prisen for sitt forfatterskap.

Fra 1975 var Kundera bosatt i Frankrike. Kundera fikk fransk statsborgerskap i 1981 og skrev fra 1983 utelukkende på fransk.

Kundera ble født i Brno og vokste opp i en borgerlig familie med en far som var rektor og pianist. Etter andre verdenskrig livnærte Kundera seg som jazzmusiker, og forfatterskapet hans bar også preg av kjærligheten til musikk.
I 1948 meldte han seg inn i Kommunistpartiet, men etter to år ble han ekskludert. Senere ble han tatt inn i varmen igjen. På 1950 og 60-tallet jobbet Kundera som lærer, ble senere professor og underviste i litteratur.

Da sovjetiske styrker inntok Praha høsten 1968, mistet han jobben ved landets filmhøyskole. Bøkene hans ble også fjernet fra bibliotekene, og tsjekkiske forleggere ville ikke lenger utgi ham.

I 1970 ble han ekskludert fra Kommunistpartiet på livstid, og fem år senere flyktet han til Frankrike. Fra sin eksiltilværelse skrev han blant annet Latterens og glemselens bok som beskriver tsjekkernes motstand mot sovjetregimet.

 

Les også: Tale i Jerusalem: Romanen og Europa