Mer prosseco, Linn?

Ukens forfatter er glad i både prosecco og Linn Ullmann. "Klør" er hennes debutroman.

Forfatter: Ida Frisch, 27

Aktuell med: Klør, Tiden Norsk Forlag

Hvor går grensen mellom kjærlighet og eierskap? I hvilken grad kan man være i besittelse av et annet menneske?

Klør er et febrilt sjalusidrama om underkastelse og begjær, fortalt i et språk som gir leseren små overraskelser på hver eneste side.

Tre favoritter:

Édouard Levé, Selvportrett. Merkelig og poetisk om ting vi gjør i verden, som gjør oss til de menneskene vi er.

Nils-Øyvind Haagensen, God morgen og god natt. Fordi jeg alltid må stoppe opp i en bokhandel og lese litt i den, selv om jeg har lest den mange ganger før, og fordi han beskriver universet som beige. Alt er jo litt beige.

Herta Müller, Hjertedyr. Fordi man kastes inn i en tekst man ikke helt vet om forfatteren har kontroll på, men hvor man er i verdens tryggeste, mest poetiske hender.

Uslipt diamant: 

Hun er kanskje ikke så uslipt lenger, men hei: Lea Marie Løppethin er et finfint forfatterhue. Les Mars er best, for eksempel! Klok og var og rar, tekster som lager sin plass i verden på en måte som gjør at jeg tenker ”yes, der er du”.

Sist leste bok:

Kan jeg snike inn litt økopolitikk her? I så fall: Radical Homemakers av Shannon Hayes. En bok om hvordan vi kan ta tilbake kunnskap i våre hjem, og om hvorfor det er viktig å produsere egen mat, reparere tinga våre og løsrive oss fra de større økonomiske systemene.

Hvordan jobber du?

Jeg er ekstremt god til å prokrastinere. Noen ganger er det som en kabal som må gå opp før jeg kan skrive; bøkene kan alltids organiseres etter farger, jeg kan alltids ta oppvasken, you know the game: jeg utsetter helt til jeg har kjeda meg nok.
Og så skriver jeg.
Dessuten må jeg lære meg å faktisk skrive ned alle setningene som kommer i løpet av dagen. Personlig forskning viser at nei, man husker det ikke etter middag eller morgenen etter.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Willy Wonka! Sjokoladefabrikk er grunn nok i seg selv.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jan Roar Leikvoll, posthumt. Takk for ordene du hadde i deg!

Hvis du var kulturminister for en dag?

Da ville jeg abdisert (det sier man kanskje ikke om ministere, men) etter morgenmøtet, og utnevnt Synne Øverland Knudsen til kulturminister i stedet. Så ville jeg prokrastinert litt. Og så ville jeg kanskje skrevet en halv side, og vært ganske fornøyd med dagen.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Kjempefest med litt fylleangst dagen derpå.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

www.underskog.no – ditt teknologiske nabolag!

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Mer Prosecco, Linn?

 

(Foto: Paal Audestad)