Men boken var ikke død

Travel trengsel og optimistiske toner under Book Expo America i New York, hvor Rick Riordan (bildet) var en av forfatterne som møtte sine fans. Men Amazons grep bekymrer mange.

Optimismen er tilbake i amerikansk bokbransje. Nå vokser Book Expo America fra å være forleggernes, forfatternes og bokhandlernes tumleplass, til også å bli en oase for bokkjøperne.

I 2015 utvides man Book Expo America (BEA) fra fire til fem dager, ikke minst takket suksessen med BookCon – den forbrukerorienterte delen av bokmessen. Tradisjonelt har BEA vært stedet hvor forfattere og forlag møter bokhandlerne, med en viss omsetning av internasjonale rettigheter som «sidevogn». Messen har vært den mest nasjonale av «De fire store» internasjonale bokmessene i verden. De tre andre gigantene er London, Bologna og Frankfurt – med sistnevnte som den klart største.

 

BEA2014

Kjente fjes på forfatter-frokost (f.v.): Neil Patrick Harris, Lisa Scottolina, Anjelica Huston og Tavis Smiley.

 

«Nesten-boikott»

Mye har handlet om Amazon – og ikke minst den pågående striden med forlagsgiganten Hachette. Amazon har iverksatt hva mange hevder er en «nesten-boikott» av Hachettes utgivelser: ved å fjerne rabatter, ta inn få bøker og dermed ende opp med lang leveringstid. Bakgrunnen skal være uenighet i forhandlingene om ny kontrakt mellom de to bransjeaktørene. I følge Washington Post forsøker Amazon å presse seg til bedre betingelser.

 

BEA crowd

 Folksomt på BEA allerede fra åpningen torsdag.

 

–Må bli en endring

Saken har vært et yndet tema når bransjefolk møtes, også på BEA. Men få forlag og forfattere ønsker å gå tungt ut offentlig.

Et av de store unntakene er USAs kanskje mestselgende forfattere de siste tiårene, James Patterson, som mottok Indie Champion Award for sine million-dollar-stipend til bokhandlere.  Patterson er Hachette-forfatter, og derfor dobbelt bekymret:

–Hvis ikke Amazon har monopol, er det i hvert fall begynnelsen på et, sa han –Hvis dette er «the new American way», må det bli en endring på dette. Om nødvendig i lovs form, uttaler han til Publishers Weekly.

Les også: Milliongave til bokhandlere

 

BEA Dick Cavett

Fra forleggerforeningen APAs forfatter-te: Legendariske Dick Cavett og Jodi Picoult.

 

«Bøllete angrep»

Den amerikanske bokhandlerforeningens direktør Oren Teicher beskrev under foreningens årsmøte tidligere i forrige uke Amazons opptreden som «et bøllete angrep mot et større forlag,» og mente dette var en trussel mot hele bokbransjen. –Bokbransjen blir holdt som gissel av et selskap som er mer interesserte i å selge flatskjermer, bleier og matvarer.

Ellers råder schizofrenien i flere kretser i USA, og mange kan melde om et hat og kjærlighet-forhold til nettgiganten. På den ene side: Et fantastisk selskap sett fra et kundeperspektiv og en offensivt satsende aktør i et vaklende bokmarked. På den annen side: En nesten-monopolist som dikterer vilkår og truer mangfoldet. Uansett: Ingen kan forholde seg likegyldig til den dominerende aktøren på det amerikanske bokmarkedet.

 

BEA Logo

 (Foto: BEA)